Banje u Kuršumliji - odmor i za najprobirljivije

Rukovodstvo Prolom banje odlučilo je da podrži akciju Vlade "Odmor u Srbiji" tako što domaćim gostima nudi popust od pet odsto na sve banjske usluge. Vaučeri će biti deljeni u svim gradovima Srbije. Osim domaćim turistima, termalne lekovite vode u okolini Kuršumlije prijaju i strancima, pa zato su u ovoj banji sve češće organizovane grupe Rusa i Francuza.

Zaposleni u Lukovskoj i Prolom banji koji su 15 godina istovremeno i vlasnici smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta uspeli su da od dva seoska naselja sa nekoliko izvora lekovite mineralne vode naprave dve prepoznatljive turističke destinacije na nadmorskoj visini od oko 600 metara.

"Pratimo svetske trendove i pokušavamo da na našem prostoru unesemo taj duh i prilagodimo našim banjama sve što je potrebno", napominje generalni direktor Planinke u Kuršumliji Radovan Raičević.

U Prolom banji popunjeno je 80 odsto kapaciteta. U Lukovskoj banji mesta nema. Gosti su najčešće naši ljudi, ali ima i stranaca koji kažu da bi dolazak u banje bio najednostavniji preko niškog aerodroma.

Trideset Francuza avionom je stiglo do Beograda, a potom ih je čekalo tri sata puta autobusom do Prolom banje. Dolaze, kažu, petu godinu zaredom i uglavnom ostaju petnaest dana.

"U Francuskoj ima sličnih banja, ali je usluga ovde mnogo bolja i mi smo veoma zadovljni", priča Žilber Belad iz Pariza.

Računicu za boravak u banjama kod Kuršumlije imaju i naši turisti, jer tvrde da im se na jednom mestu nude dve banje, planina Radan, Đavolja varoš, lokaliteti Pločnik i Caričin grad.

Gošća iz Austrije priča da joj je otac predložio dolazak u ove banje i da joj se sve sviđa jer je, kako kaže, divno mesto.

"Imaju bazene koji su kao i na moru, hladovina, čist vazduh, staze zdravlja, zelenilo i mir i mislim da je to glavno što privlači naše ljude u naše banje a ne na more", smatra direktor Lukovske banje Žarko Đurić.

Nezaposlenih u Prolom i Lukovskoj banji gotovo da nema, pa otuda nove ideje i za najprobirljivije posetioce.

"Kada turisti dođu u Đavolju varoš, moraju da se posle vrate u Kuršumliju i Prokuplje da bi nastavili put, a samo 13 kilometara puta je asfaltirano. Klaster je obezbedio pare i urađen je projekat, biće to valjda brzo završeno. Onda turisti nastavljaju da idu dalje iz Toplice u Jablanicu", kaže turizmolog Radovan Tanasković.

Otvoreni bazeni sa vodom od 35 stepeni, obilje zelenila, lekovitog bilja i zdrave hrane neki su od razloga za boravak u banjama, smeštenim u podnožju Radana i Kopaonika. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво