Читај ми!

Struja poskupljuje 12 odsto od 1. avgusta

Umesto da poskupi 1. aprila, kako je zahtevao MMF, struja skuplja od 1. avgusta za 12 odsto, javlja izveštač RTS-a. Kilovat-sat će koštati oko sedam dinara i dvadeset para.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je na konferenciji za novinare da je taj iznos poskupljenja usaglašen sa MMF-om.

Antić najavljuje da će biti uvedena i akciza na električnu energiju i da će poskupljenje struje, uključujući i tu akcizu, iznositi 12 odsto.

Poskupljenje koje ide "Elektroprivredi" je četiri i po odsto, a ostalih 7,5 procenata je akciza na struju. Prosečan avgustovski račun od 2.500 dinara, koji stiže u septembru, biće uvećan za oko 300 dinara.

Ministar Antić kaže da je svestan da nikada nije dobar trenutak za povećanje cene električne energije i ukazuje da je potrebno da elektroenergetski sistem i "Elektroprivreda Srbije" ostanu stabilni.

"Nema otvaranja novih radnih mesta i fabrika ako nema ulaganja u elektroprivredu", naglašava Antić.

Prema njegovim rečima, cena struje će ostati najniža u Evropi i navodi da će biti 15 odsto niža nego u Makedoniji i 50 odsto niža nego u Crnoj Gori.

Antić ocenjuje kao "neodgovorne" stavove pojedinih opozicionih stranaka da u političkom kontekstu komentarišu odluku o povećanju cene električne energije.

"Sigurnost snabdevanja električnom energijom i budućnost EPS-a previše su ozbiljne teme koje ne treba politizovati. To posebno nije korektno da čini stranka u čije vreme je u periodu od 2001. do 2008. godine struja poskupela 726 odsto", kaže Antić.

Ministar finansija Dušan Vujović ističe da akciza na struju neće rasti, a već naredne godine mogla bi da bude i niža. Od tih akciza u budžetu očekuju oko 14,1 milijardu dinara priliva godišnje. 

Ističe da će sredstva koja će otići u budžet biti usmerena na rešavanje infrastrukturnih problema, ali i za finansiranje onih oblasti gde građani očekuju bolje usluge: školstva, zdravstva, programe zapošljavanja...

"Promena cena struje i težak proces pregovora koji se mesecima vodio sastavni je deo jednog šireg programa gde paralelno imamo makroekonomske mere, fiskalnu konsolidaciju i strukturne mere koje će omogućiti da javni sektor u celini, odnosno javna preduzeća, budu efikasniji", kaže Vujović.

Antić najavljuje veću zaštitu najugroženijih domaćinstava, za šta je obezbeđeno šest miliona evra.

"Time želimo da ih zaštitimo od svih povećanja cena, ali ne želimo više da pružamo subvencije ambasadama, bogatim predstavništvima stranih firmi, jer kada imate nisku cenu struje, vi svima dajete subvencije", dodaje ministar Vujović.

Iz Vlade poručuju da će i u EPS-u morati drastično da režu troškove kako bi finansijski oporavili preduzeće i započeli investicije. Potrošnja struje raste, a već četvrt veka nije izgrađen nijedan novi proizvodni kapacitet.

Promena cene struje planirana je aranžmanom iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa MMF-om.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво