Читај ми!

Tanjug: Struja poskupljuje 15 odsto

Cena struje u Srbiji biće povećana za 15 odsto, saznaje Tanjug u sedištu Međunarodnog monetarnog fonda. O tome koliki bi mogli da budu novi računi, u Vladi se još razgovara. Konačnu odluku doneće Vlada na sednici u četvrtak.

Vlada bi trebalo da usvoji izveštaj o svemu što se desilo u srpskim finansijama i ekonomiji u prva tri meseca da bi ga dostavila Međunarodnom monetarnom fondu. U njemu bi mogla da bude i odluka o poskupljenju struje. MMF je tražio 15 odsto još 1. aprila, što podizanjem cene, što uvođenjem takse. Vlada je uspela da odluku odloži do ovog meseca, do usvajanja plana o restrukturiranju Elektroprivrede.

"To su odluke koje se odnose na ispunjenje stvari koje će ući u memorandum", navodi ministar finansija Dušan Vujović, koji očekuje odluku na sednici Vlade i da će resorni ministar Aleksandar Antić izaći u javnost sa konkretnim podacima.

Za razliku od ministra finansija, koji kaže da predlog već postoji, ministar energetike naglašava da je cena struje tema o kojoj će se još pričati.

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da će se u narednim danima razgovarati o ceni struje. "O tome još razgovaramo i pokušavamo da te korekcije u interesu građana budu najmanje moguće", ističe Antić.

Vlada Srbije bi, prema nezvaničnim najavama, na sednici u četvrtak trebalo da razmatra predlog o poskupljenju električne energije, koji će potom dostaviti Agenciji za energetiku.

U EPS-u kažu da poskupljenje od nadležne Agencije za energetiku još nisu tražili. Podsećaju da je prema Zakonu o zaštiti potrošača potrebno da prođe 30 dana od najave poskupljenja do primene novih cena, pa skuplje kilovate ne treba očekivati pre prvog avgusta. Razlog za to je i što gotovo nikada struja nije poskupela na pola meseca, jer bi to otežalo obračun. Zanimljivo je i da je poslednje poskupljenje od nepunih 11 odsto bilo pre dve godine, baš 1. avgusta.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво