Читај ми!

Sa koliko para evropski fond pomaže srpski agrar

Ako pripreme budu išle po planu, srpski poljoprivrednici će od sredine 2016. moći da konkurišu za pomoć iz IPARD fondova EU za razvoj sela i poljoprivrede. U Briselu upozoravaju da bi deo od 175 miliona evra mogao biti izgubljen bez dobrog sistema kontrole i upravljanja tim fondovima.

Porodično gazdinstvo Radovanović u Gajdobri kod Bačke Palanke proizvodi godišnje oko 400 tona povrća. Strahinja Radovanović želi da unapredi proizvodnju izgradnjom hladnjače i linije za pakovanje povrća.

"Šansu vidim u pretpristupnim fondovima EU – IPARD. To je u najavi od sledeće godine. Tako ja vidim šansu u subvenciji od nekih 50 odsto, a ako bi država pomogla uz neke dugoročne kredite, mislim da bi taj posao mogao da se realizuje", smatra Strahinja Radovanović.

Hoće li Strahinja ostvariti plan zavisi od toga kada će srpska administracija dobiti zeleno svetlo iz Brisela da upravlja fondovima EU. Zahtev će biti podnet do kraja godine.

"Postavljamo sistem trošenja sredstava poreskih obveznika EU onako kako on funkcioniše i u samoj EU. Neophodno je sa jednog sistema plaćanja, kako se vrši agrarni budžet kod nas, preći na jedan nov, ne potpuno, ali uglavnom novi način", ukazuje Dragan Mirković iz Ministarstva poljoprivrede.

Sto sedamdeset i pet miliona evra stavljeno je na raspolaganje srpskoj poljoprivredi do 2020, pod uslovom da uspostavi sistem. Međutim, iz Brisela upozoravaju da bi deo tog novca mogao biti izgubljen ako pripreme budu kasnile ili ako zahtev bude nekompletan.

"Novac iz IPARD-a neće biti utrošen sve dok ne budemo zadovoljni i uvereni da postoji snažan menadžment i kontrola. To će biti veliki izazov za srpske vlasti i oni rade na tome u ovom trenutku", objašnjava Džerard Kili iz Evropske komisije.

Jedan od ključnih zahteva Brisela je zapošljavanje većeg broja stručnih ljudi za obradu budućih zahteva za fondove EU, i to u trenutku kad država nastoji da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.

"Trenutno se ovde nalazi oko 100 zaposlenih, a do kraja godine očekujemo da će taj broj narasti do 170. Biće neophodno proširenje", ističe direktor Agencije za agrarna plaćanja Bojan Živadinović.

U Evropskoj komisiji kažu da je to investicija koja će se višestruko isplatiti jer milion uložen u zaposlene donosi 175 miliona u sledeće tri godine.

"Bilo bi neozbiljno ne odvojiti manji iznos da bi se osiguralo dovoljno ljudskih i drugih resursa za snažan sistem kontorole. Bez toga IPARD neće početi", dodaje Džerard Kili.

Kao mladi poljoprivrednik ispod 40 godina, Strahinja bi za projekat izgradnje hladnjače mogao da dobije bespovratna sredstva i do 70 odsto, ali pripreme moraju da počnu već sada.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи