Bankarski potencijal regiona šansa za oporavak

Profitabilnost banaka u regionu približava se više održivim nivoima, ali i dalje je viša nego u Zapadnoj Evropi, saopštava Unikredit grupa. Ekonomski oporavak u regionu trebalo bi da dovede do umerenog rasta kreditiranja, ali investitori neće doći na malo tržište koje nema političku stabilnost.

Nije čest slučaj da odlazak menadžera i doček zamenika na naše tržiše prati muzika. Ipak, situacija u Srbiji se uprkos krizi polako kreće nabolje.

"Mogu da govorim i kao strani investitor i direktor banke jer, kada sam dolazio ovde, prepostavljeni iz Francuske su me pitali šta si uočio u Srbiji. Prvo sam uočio dobre radnike i kvalifikovan tim. Generalno pametan narod i mislim da ta slika treba da se širi", navodi Frederik Kuen, predsednik Saveta stranih investitora i direktor SG banke.

Čuvanje dobrog imidža ima izazove koji nisu karakteristični samo za Srbiju već i region.

"Kada sam se pripremala za dolazak u Srbiju čula sam za mere koje Vlada preduzima za stabilizovanje makroekonomije i one idu u dobrom pravcu. U Bugarskoj, odakle dolazim, privreda se polako oporavlja i sanjuje se procenat nenaplativih kredita sa kojima se suočava i ovdašnje bankarstvo", ocenjuje Marija Ruseva, direktor Sosiete Ženeral banke u Srbiji.

Iako nivo kredita posle nekoliko godina stagnacije polako raste, investitori traže političku stabilnost, pa je sve više ekonomskih skupova regionalnog karaktera.

"Upravo nam je važna ta regionalna stabilnost i povezivanje jer mnogi pogotovo veliki strani investitori upravo nas gledaju kao ceo region i jedno veće tržište, koje podrazumeva zemlje jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, pošto smo kao pojedinačna tržišta veoma mali", ističe potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marković.

Paolo Andres Emeris iz mreže Poslovni anđeli navodi da ta mreža radi u 52 zemlje i ima 23.000 investitora.

"Svako tržište posmatramo u perspektivi i gledamo da nađemo partnere i povežemo ih sa privatnim kapitalom ili lokalnim zajednica i preduzetnicima koji imaju originalne ideje", ističe Paolo Andres Emeris.

Srbija ima potencijal za investiranje i interesovanje investitora za industrijske zone pored koridora. Bankari kažu da za projekte ima novca, ali da za ekonomski prosperitet treba strpljenja i da rezultati sigurno dolaze.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије