Poslednja šansa za zaštićena preduzeća

Uz 17 strateških preduzeća za koje je Vlada odobrila da u narednih godinu dana budu zaštićena od naplate dugova, nešto kraći rok zaštite dobila su još 34 preduzeća, čiju je prodaju ove nedelje oglasila Agencija za privatizaciju.

Poslednja šansa za požešku "Budimku" biće iskorišćena, sigurno je njenih stotinak zaposlenih. Budući vlasnik moraće da uposli još radnika jer tržište i sirovine imaju. Oko 20-ak investitora interesovalo se za njih i zbog toga ih ne brine budućnost, već sadašnjost firme.

"Pominje se oktobar, ali treba do oktobra izdržati sa ovakvim platama, sa neoverenim knjižicama, sa neuplaćenim radnim stažom", kaže Nada Damjanović, radnica "Budimke".

Zoran Selaković, radnik "Budimke" očekuje da će dobiti nekog novog vlasnika koji će fabriku povesti u nekom normalnom smeru. 

Isto očekuju i radnici 34 preduzeća čija je prodaja oglašena. Ona su zaštićena od naplate dugova do kraja oktobra, kada ističe rok za treći poziv za privatizaciju ukoliko prva dva ne budu uspešna.

"Država treba da sa starim vlasnicima raščisti da bi se stvorili bolji uslovi za budućeg kupca", smatra Ivo Lučić, predsednik Saveza samostalnih sindikata "Budimke".

Kraljevački "Magnohrom", beogradska "Mostogradnja", "Nevena-Leskovac", "Porečje" iz Vučja, Industrija obuće Beograd, čačanska Fabrika reznog alata, aranđelovački "Elektroporcelan", neke su od firmi koje su dobile još jednu šansu.

Među njima i veći broj poljoprivrednih preduzeća. Mnogi od njih imali su iskustvo s lošom privatizacijom.

Da sa bivšim kupcima sa kojima je Agencija ranijih godina raskinula ugovore o privatizaciji, nije lako raščistiti odnose pokazuje i to što je zbog potraživanja jednog od njih, račun Agencije za privatizaciju ovih dana blokiran.

Bez obzira na to sav posao oko firmi u restrukturiranju za koje su nadležni procenili da imaju šanse kod novih vlasnika, Agencija je uradila i oglasila njihovu prodaju.

Među onima koji se nadaju, da bi novog vlasnika mogli da dobiju već posle prvog poziva je pančevačka "Staklara". Jedan od investitora koji se interesovao za njih mogao bi, kažu, da donese i možda najveću investiciju u ovoj godini kod nas.

"Ovde su bile i kineske kompanije, kao i domaće, neki su dosta obećali. Videćemo da li će otkupiti tenderersku dokumentaciju", kaže Emanuel Lupulesku, direktor "Staklare". 

U cilju uspešne privatizacije, preduzeća su dobila zaštitu od naplate dugova - za njih 17 krajnji rok je 31. maj iduće godine, za 34 preduzeća 31. oktobar ove godine, dok oko 40 preduzeća u restrukturiranju od ponedeljka ostaje bez zaštite od naplate dugovanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво