Читај ми!

Kako Pančevo i Banjaluka privlače investitore

Banjaluka i Pančevo pridružili su se grupi 12 gradova iz četiri zemlje regiona koji imaju sertifikat "opština sa povoljnim poslovnim okruženjem". Sertifikat je uz pomoć Nemačke agencije GIZ i Vlade Švajcarske osmislila Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (Naled). To je jedan od retkih projekata iz Srbije koji je prihvaćen van granica zemlje.

Jedinstven šalter za izdavanje građevinskih dozvola, industrijske zone, informacioni sistemi, sprečavanje korupcije – samo su neki od uslova za dobijanje Sertifikata opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem. Sve to prvo na lokalnom a onda i regionalnom nivou trebalo bi da privuče investitore.

"Potrebno je stvoriti ambijent gde će investitori doći, i samim tim i lokalni budžet se puni, a pruža se i alternativa građanima da nađu posao u realnom sektoru", kaže gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović kaže da su transformisali rad gradske administracije. "Transformisali smo je u ozbiljan servis ne samo građana nego i privrede", ističe Gavranović.

Strani investitori naglašavaju da je kapital pokretljiv i da se brzo seli gde se najbolje oplođava.

Huan Pedro Navaro, predsednik "Mitala" i Saveta stranih investitora u Makedoniji kaže da firme investiraju tamo gde su troškovi poslovanja najmanji, kao i gde nema korupcije, gde je dobra klima, odnosno politička stabilnost.

"Iako poslujemo u Makedoniji, sirovine kupujemo i u smederevskoj Železari i za sada smo zadovoljni", rekao je Huan Pedro Navaro.

Ako se građevinska dozvola čeka 180 dana, kako reče jedan od investitora koji su prisustvovali skupu u Neumu, onda se i oni okrenu za 180 stepeni od tog mesta. Zato u Naledu, koji je koordinator dodeljivanja sertifikata, imaju planove za širenje tog modela.

"Očekujemo ekspanziju na Crnu Goru, bilo je dosta gradonačelnika iz Crne Gore. Imali smo razgovore sa Plevljima, Žabljakom, Beranama, koji na ovaj način žele da privuku investitore", istakao je predsednik Upravnog odbora Naleda Vladan Atanasijević.

Bez dobrog poslovnog okruženja i političke stabilnosti nema novih investitora i zapošljavanja - to je i najveći izazov zemalja regiona. Zato je regionalna saradnja i stvaranje novih dobrih zakona i saradnja preduzeća jedini način da se izađe iz ekonomskog tunela i otvore vrata ekonomskog prosperiteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи