Читај ми!

Gabrijel: Vreme je da se Evropa reformiše

Nemački ministar privrede i vicekancelar Zigmar Gabrijel založio se za reforme u EU i naglasio da su Nemačka i Francuska "motor" EU. Više privrednog rasta ne stvara samo kroz štednju, već i investicije u sektore budućnosti, kao što je digitalizacija, infrastruktura i istraživanje, poručio je Gabrijel.

Jednoj jakoj EU potrebne su države koje idu napred, napisao je Gabrijel u autorskom tekstu za Bild, navodeći da svih 28 zemlja članica ne mogu u isto vreme zajedno da čine iste stvari.

"U Evropi je potrebno više hrabrosti za različite brzine u zajedničkom radu. Neke od zemalja, pre svega Francuska i Nemačka, moraju da prednjače, na primer u energetskoj politici ili saradnju u privredi i finansijama. Druge zemlje mogu da slede", napisao je Gabrijel.

Prema njegovim rečima, ne može svaka države EU da radi sve.

"Nama je potrebna produbljena zajednička saradnja pod krovom EU. Nemačka i Francuska su motor Evrope. Mi smo zajedno napravili velike korake evropskog jedinstva. Zajedno sa našim susedima smo stvorili mir i posleratnoj generaciji dali nadu", poručio je Gabrijel.

Nama je ta nada za bolju budućnost potrebna, takođe, i danas. Mi moramo da veličanstveni projekat "Evropa" usmerimo na izazove 21. veka, naglasio je nemački vicekancelar i šef Socijaldemokratske partije.

"Umesto štednje, investicije u sektore budućnosti"

Gabrijel je rekao da je za više toga potrebna EU i upozorio da pet miliona mladih živi u EU bez posla i da to preti da oni postanu jedna izgubljena generacija.

"Deviza mora zato glasiti: Posao, posao, posao", napisao je Gabrijel i dodao da se više privrednog rasta ne stvara samo kroz štednju, već i investicije u sektore budućnosti, kao što je digitalizacija, infrastruktura i istraživanje.

"Birokratija koja nema smisla uništava posao. Iz Brisela ne smeju da se daju nikave direktive koje bi koštale radnih mesta", upozorio je Gbarijel.

Smatra da je Evropi potreban novi start i naveo da se Evropa suočava sa brojnim problemima - od ukrajinske krize, preko izbegličke do krize evra i dodao da su zadaci veoma veliki da je svaka zemlja pojedinačno premala da bi ih rešila.

"Takođe i jaka Nemačka. Zato je vreme da se Evropa reformiše. Evropa mora postati socijalnija i pravednija", napisao je socijaldemokrata Gabrijel.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво