Читај ми!

Poziv privrednicima da ulažu na KiM

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je privrednike da ulažu na Kosovu i Metohiji i poručio da će država Srbija dati značajne pogodnosti kad je reč o porezima i doprinosima za sve one koji investiraju u taj deo Srbije. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je ekonomska situacija na KiM katastrofalna i da posledica takve neodržive situacije može da bude masovno iseljavanje.

Premijer Aleksandar Vučić je na okruglom stolu "Region uspeha" u Palati Srbija poručio da je politika države snažna ekonomija i da je država jaka onoliko koliko je ekonomski snažna, prenosi Tanjug.

"Preduzeli smo odlučne mere i ostvarili rezulate na osnovu kojih možemo da izdvojimo deo sredstava za subvencionisanje novih radnih mesta na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Premijer je privrednike na skupu pozvao da otvaraju "ćerke firme" na Kosovu i Metohiji u srpskim, ali i u albanskim sredinama i naveo da će se u naredna tri meseca naći najbolja rešenja za uspešno investiranje.

Vučić je zatražio od privrednika da u tom periodu iznesu svoje konkretne predloge.

Premijer je rekao da se svaki privrednik rukovodi profitom, ali da država želi da ih privuče da ulažu u nova radna mesta na Kosovu i Metohiji jer će to doprineti boljem standardu građana u tom delu zemlje, a privrednicima doneti profit.

Vučić je podsetio da je održan sastanak sa kosovskom privrednom komorom na kojem je sam insistirao, jer je kaže, važno da postoje kontakti sa albanskim kolegama, jer biznis ne poznaje granice.

"Ovo što radimo radimo na dobrobit našeg naroda, bolju ekonomsku situaciju u Srbiji, ali pre svega za bolje spajanje i saradnju ljudi. Privrednici su uvek bili pioniri regionalne saradnje koji su rušili barijere i otvarali procese", naglasio je Vučić.

Ukazuje da Srbija već prodaje značajne količine svoje robe na Kosovu i Metohiji, ali i da smatra da ta količina treba i mora biti neuporedivo veća i to ne samo u srpskim, već i u albanskim sredinama.

Prema njegovim rečima, privrednim aktivnostima potrebno je smanjiti zavisnost od države, dodajući da to ne znači povlačenje institucija, već da se omogući građanima da imaju radno mesto, a ne da čekaju samo na primanja koje država isplaćuje.

Vučić je rekao da današnji skup nije organizovan zato što država predlaže nešto što bi bio pritisak države, već želi da ukaže na to gde država može da pomogne da srpski privrednici zarade.

Privrednici, prema njegovim rečima, treba da razmišljaju o poslu i o profitu i u skladu s tim da se postave i kažu šta treba da se uradi na stvaranju što boljih uslova kako bi se što više ljudi zaposlilo na Kosovu i Metohiji. Dodaje da je u pokrajini najmlađe stanovništvo i da ujedno postoji najveća stopa nezaposlenosti u Evropi.

"Mi smo otvoreni da podstaknemo proizvodne pogone, ali i unapređenje trgovine. Nastavićemo dijalog sa Prištinom u želji da se smanje birokratske procedure, lakši pristup tržištu", najavio je premijer.

Vučić je podsetio da je predložio uspostavljanje avionske linije za Prištinu, izražavajući žaljenje zbog suočavanja sa bezbroj birokratskih procedura u realizaciji te namere. 

Premijer je izrazio spremnost Vlade da razgovara o tome kako da se poprave uslovi poslovanja proizvođačima hrane, kako bi njihovi proizvodi ostali konkurentni.

Kaže da Rumunija značajno smanjuje PDV na prehrambene proizvode koji će biti neuporedo jeftiniji.

Zbog toga bi, kaže premijer, Temišvar mogao da postane meka za kupovinu prehrambenih proizvoda za građane Srbije koji žive na severu zemlje.

Poziva proizvođače hrane da u razgovorima sa Vladom analiziraju mogućnosti za očuvanje konkurentnosti srpskih prehrambrenih proizvoda u Evropi.

Strategija za pospešivanje investicija

Ministar privrede Željko Sertić kaže da Vlada Srbije namerava da u naredna dva meseca definiše strategiju za pospešivanje investicija srpskih privrednika na Kosovu i Metohiji i dodaje da je vlada spremna da u tom smislu menja zakone i pravilnike.

Sertić je na okruglom stolu "Region uspeha" rekao da je ključna stvar da se omoguće uslovi za razvijanje srpskih kompanija, bile one privatna ili državna preduzeća.

S tim u vezi je pozvao preduzetnike da daju konkretne i precizne predloge o onome što može biti kratkoročno urađeno.

"Dajte nam predloge šta su posebne mere koje bi vama bile interesantne da bi otvorili pognone na KiM ili da pomognemo da napravite zajedničke kompanije sa preduzećima koja već tamo rade", objasnio je Sertić.

Kaže da je interes države da podrži kompanije, kako zbog njihovog rasta, tako i da se pomogne građanima koji tamo žive.

"Ako treba da menjamo zakon ili pravilnike menjaćemo, i otvoreni smo za bilo koju vrstu saradnje koja neće biti u suprotnosti sa Briselskim sporazumom i svim drugim evropskim integracijama koje vodimo", poručio je Sertić.

Detalji će tek biti utvrđeni ali jedna od mogućnosti da se privrednici za to motivišu mogli bi biti i povoljni zajmovi.

"Ako kompanija dobije jeftin kredit i može da u Gračanici zaposli radnike i ima bolji finansijski efekat nego na nekom drugom delu - mi smo napravili dobar rezultat", rekao je Sertić.

Pomoć države je dobrodošla, pre svega pojednostavljivanjem izvoznih procedura, kažu privrednici.

"Mi privrednici shvatamo d a možemo širiti samo svoje poslovanje na teritorije manje razvijene od nas... Mi teško šta možemo prodati Zapadu. Oni to proizvode odavno i sve ono što mi proizvodimo", kaže Petar Matijević iz istoimene kompanije.

Dušan Knežević iz "Zlatiborca" kaže da nemaju interes da otvore proizvodnju na KiM jer je "Zlatiborac" unikalan proizvod vezan za područje Zlatibora. "Ali svakako bismo imali interes da otvorimo distributivni centar i da radimo na Kosovu.

Đurić: Privrednicima je u interesu da ulažžu na KiM 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da cilj države nije da pritiska privrednike da posluju na KiM iz političkih i patriotskih razloga kao i da bi oni ulaganjem na tom području ostvarili profit, dok bi žitelji južne pokrajine dobili bolji život.

Đurić je naveo da je ekonomska situacija na KiM katastrofalna i da posledica takve neodržive situacije može da bude masovno iseljavanje.

"U to smo se uverili početkom ove godine tokom poslednjeg migratornog talasa sa KiM", objasnio je Đurić.

Kaže da današnju ekonomsku sliku na KiM čine gašenje privrednih aktivnosti, nerešena imovinska pitanja, odsustvo kontrola kvaliteta i nelojalna konkurencija.

Projekat "Region uspeha" zasniva se na finansijskom interesu privrede i nema za cilj povratak u dirigovanu ekonomiju, naglasio je Đurić na istoimenom okruglom stolu.

Kaže da će investitori sigurno postaviti pitanje sigurnosti ulaganja, budući da su među njima i oni koji su ranije imali neprijatna iskustva, jer su bili žrtve uzurpacije imovine i falsifikovanja robe.

"Trajno rešenje kojim bi njihovo nespokojstvo mogli da ublažimo još nemamo, jer najveći deo problema i rešenja leži u Prištini", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, ukoliko svi žele da stvore minimalne uslove za razvoj tržišne ekonomije na tom području mora da se sa privremenim institucijama samouprave u Prištini obezbedi garancija nepovredivosti svojine i da se otklone administrativne prepreke.

"Srpske političke inicijative idu u tom pravcu, tako da je zaustavljanje privatizacije i ispitivanje zloupotreba u dosadašnjem procesu u većinski srpskim sredinama u sklopu koalicionog sporazuma Srpske liste i većinskih stranaka u Prištini", rekao je Đurić.

Kaže da je Vlada svesna da se na KiM ne može računati samo na lokalnu privredu ako se želi oporavak već da mora da se uključi privreda iz centralne Srbije.

Ministar za povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić podržao je inicijativu Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju za podsticanje srpskih privrednika da investiraju u pokrajini, naglasivši da razvoj privrede pomaže opstanku tamošnjih Srba.

Jevtić je istakao je da, pored svih izazova sa kojima su Srbi suočeni, kao što su bezbednost u pojedinim sredinama uzurpirane imovine, jednu od najvećih prepreka kada je u pitanju povratak predstavlja pitanje privrede.

"Kao ministar u kosovskoj vladi ispred srpske zajednice, ali i Srbin koji živi na Kosovu pozdravljam ovakvu inicijativu. Realizacija ove ideje u doglednoj meru i u dugoročnom smislu će rešiti pitanja koja se tiču opstanka i povratka pripadnika srpskog naroda na Kosovo", uveren je Jevtić.

Okrugli sto, koji organizuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Ministarstvom privrede i Privrednom komorom Srbije, okupio je predstavnike vlade, privremenih institucija samouprave u Prištini, akademske zajednice, relevantnih strukovnih institucija, diplomatskog kora i civilnog društva, kao i privrednike i privredne asocijacije.

Okruglom stolu prisustvuju i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, ministar pravde Nikola Selaković i ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović, kao i politički predstavnici Srba u pokrajinskoj vladi Branimir Stojanović, Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić i gradonačelnici na Kosovu i Metohiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи