Читај ми!

Kakve prinose možemo očekivati

Česte kiše ne pogoduju ranom voću, pucaju plodovi trešnje, jagode trule, smanjuje se kvalitet i cena. Na drugoj strani, ratari su zadovoljni jer su se nakvasile njive zasejane prolećnim usevima. Pšenica je dobila neophodnu vlagu za dalji rast.

Najviše kiše palo je u Bačkoj, Sremu i u Pomoravlju od 90 do 170 litara po kvadratnom metru.

"U poslednjih sedam dana palo je kiše za desetak odsto više od prosečnih vrednosti za maj. To je dobro za nastavak vegetacije jer se u narednom periodu očekuje prestanak padavina", objašnjava agrometeorolog Srđan Milikara.

Pšenici su dobrodošle ove kiše, ratari očekuju i dobar rod.

"Ovog proleća smo dva puta prihranili pšenicu, a imali smo i dva prskanja, utrošeno je oko 40.000 dinara po hektaru. Očekujemo dobar rod, ova kiša je pala u pravom trenutku", ističe Ranko Gogić iz Surčina.

"S obzirom na to da se pšenica nalazi u fazi nalivanja zrna, kada joj je i vlaga najpotrebnija, ova kiša će sigurno povoljno uticati na prinos", tvrdi Nenad Đurić iz PKB "Agroekonomika".

Kukuruz je posejan na više od milion hektara, ali je, kako kažu stručnjaci, zbog suvog zemljišta u vreme setve, na mnogim njivama nejednako nikao. Tamo gde su bile nepogode, grad i bujice su uništile mlade biljke kukuruza i na tim parcelama neophodno je presejavanje.

"Možemo reći da ljudi mogu do 10. juna presejati njive. Na tržištu postoje dovoljne količine semena kukuruza kraće vegetacije", tvrdi selekcionar Goran Saratlić i ističe da će na jesen rod sigurno biti dobar.

Česte kiše su, kažu voćari, umanjile kvalitet trešnje i jagode.

"Što se tiče maline kao naše vodeće voćne vrste, kiša joj odgovara. U nekim predelima našla se usred cvetanja, što može biti smetnja. Malinjaci koji su pogođeni gadom imaju šanse da se oporave, naravno oni koji nisu mnogo zahvaćeni gradom", navodi profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Mihajlo Nikolić.

Agrometeorolozi ističu da su padavine povećale zalihe vlage kako u površinskim, tako i u dubljim slojevima zemljišta, što će, kažu, omogućiti nesmetan razvoj useva u narednom periodu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво