Od dolaska upravljačkog tima u Železaru, proizvodnja udvostručena

Za dva meseca od dolaska upravljačkog tima "HPK inženjering" - Slovaka Petera Kamaraša i Amerikanca Džona Gudiša - u Železari "Smederevo" vidljiv rezultat, proizvodnja je udvostručena, svih 5.100 radnika je na svojim radnim mestima, a čeličana je počela da plaća račune za struju, gas i vodu. Kako RTS saznaje, od ugovorenih 25 menadžera, u Železaru je stiglo i za isti novac će raditi 34 direktora.

U Železari više nema neizvesnosti – radno je i mirno. Sa dolaskom upravljačkog dvojca Gudiš-Kamaraš ponovo je, kažu, zavladala i radna disciplina, a poslovni planovi su dugoročniji.

Politika menadžmenta je da se još ne oglašavaju u javnosti, ali radnici poručuju da su zadovoljni jer je posla sve više, a dogovaraju se i veće zarade.

"Proizvodnja je na nivou planirane, preko 90 hiljada tona za maj mesec, i to je maksimalni kapacitet u ovom trenutku visoke peći broj dva. Očekujemo da se do kraja leta pokrene visoka peć broj jedan", kaže Saša Čolić iz ASNS Železare.

Prema njegovim rečima, sve je bolje nego što je bilo i sve ide po planu.

"Tako smo krenuli od prvog dana da nam je svima isti cilj. A cilj nam je da fabrika bude još uspešnija. Da pokažemo svima onima koji nisu verovali da fabrika može da dođe do profitabilnosti, onako kako je najavljeno, a da samim tim i radnici osete boljitak", kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare.

"Svi željno očekuju da ispune taj plan koji je pred nas postavljen od milion i po tona i sledeće godine do dva miliona. I verujemo da će oni to da ispune", kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare.

Sindikati su ušli u finale pregovora o novom kolektivnom ugovoru, kaže Gujaničić i navodi da je cilj da se, pored bezbednosti i zaštite zdravlja, ugovore i pristojne zarade zaposlenih.

Najvažnije je što Železara ponovo izmiruje tekuće obaveze. Samo EPS-u ove godine uplatiće oko 35 miliona,  a "Srbijagasu" 65 miliona dolara. I nabavka sirovina je jeftinija – na koksu mesečno štede dva i po miliona dolara.

"Sada je važno da imaju dobar plasman proizvoda, a ja mislim da imaju jer su to iskusni ljudi koji su na to mislili kada su pokretali proizvodnju. Kako će to izgledati, videćemo po izvoznim rezultatima koje budu objavili", kaže Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis.

Prema njenim rečima, ovaj period treba posmatrati kao pripremni za veliku ekspanzivnu prizvodnju čelika koji oni planiraju – milion i po tona godišnje, što bi, kako kaže, znatno uticalo na ukupan rast BDP-a.

Vlada je sa holandskim "HPK inženjeringom" potpisala ugovor o upravljanju Železarom na tri godine. Za čeličanu više nema državnih subvencija, a jedan od zadataka novog menadžmenta je da Železaru pripremi za privatizaciju.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво