Tabakovićeva: Prvi rezultati mera pozitivni

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su prvi rezultati sprovođenja mera predviđenih sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom pozitivni, što potvrđuju i reakcije na finansijskom tržištu. Ministar finansija ističe da je vlada svaki ušteđeni dinar iskoristila za smanjenje deficita.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je otvarajući konferenciju "Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces pristupanja: Koja je uloga centralnih banaka?" da je došlo do pada prinosa na državne obveznice a da je povećana tražnja za dinarom što je dovelo do jačanja domaće valute, prenosi Tanjug.

Tabakovićeva je ukazala da su efekti primene dogovorenih mera doveli i do smanjenja budžetskog deficita u prvom kvartalu ove godine i da očekuje da se takve tendencije nastave.

"Poslednji podaci o ekonomskoj aktivnosti ukazuju na oporavak krajem prethodne i početkom ove godine pre svega zbog rasta izvoza. To nam takođe daje razlog za optimizam", rekla je Tabakovićeva.

Jorgovanka Tabaković je naglasila da je aranžman sa MMF-om od velike važnosti za Srbiju.

Prema njenim rečima, ekonomski program predviđa ponovno ostvarenje održivosti javnih finansija, povećanje stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, jačanje konkurentnosti i ekonomskog rasta strukturnih reformi.

Tabakovićeva je navela da su pred Narodnom bankom brojni izazovi, ali da će NBS i Vlada Srbije nastojati da zajedno grade budućnost sa najmanjim troškovima.

Govoreći o bankama, Jorgovanka Tabaković je rekla da građani trpe lošu procenu rizika u bankama za kredite koji su se ispostavili problematičnim.  

Banke od građana i privrede u Srbiji ne mogu da naplate 3,6 milijardi evra kredita. Po dogovoru sa MMF-om Vlada je formirala grupu da nađe rešenje a da, za početak, u junu objavi Strategiju.

"Gumica za brisanje loših plasmana iz bilansa bankaa nije rešenje", navela je Jorgovanka Tabaković.

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je Vlada, svaki dinar od ušteđenih 60 milijardi od početka godine, iskoristila za smanjenje deficita, odnosno manjka u državnoj kasi i on je upola manji od planiranog.

Kaže da je uvek obazriv i da do kraja maja deficit neće preći 30 milijardi, što je manje od dva odsto, i to je kako kaže, izuzetan rezultat.  

"Svega nekoliko privreda u Evropi se nalazi na tom nivou. Prošle godine smo bili na pretposlednjem mestu, danas među prva dva-tri mesta. Nije nama deficit smanjen zbog toga što nije nešto plaćeno već zato što je odnos prihoda i rashoda bolji", kaže Vujović.

Ističe i da je teško reći da li će se taj trend nastaviti i da računa da će na kraju godine deficit biti 130 umesto 191 milijarde dinara, pod uslovom da se nastavi sa sprovođenjem dogovorenog sa MMF-om.

"Ovim ćemo da smanjimo zaduživanje i smanjimo dug, preokrenemo putanju.  Kad krenemo tim putem samo je pitanje dana kada ćemo moći da povećamo sve rashode, od škola, bolnica, plata i penzija", kaže Dušan Vujović

Na skupu o ekonomskom upravljanju u Evropi i procesu pristupanja EU ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ocenila je da je Vlada Srbije zauzela dobar, evrorealističan pristup jer uvažava sve dobro što dolazi iz EU, a istovremeno kao zemlja kandidat za članstvo prati sve što se menja u Evropskoj uniji, posebno ono što se tiče novog ekonomskog upravljanja.

Joksimovićeva je rekla da ekonomsko upravljanje, koje se sprovodi u Srbiji ne predstavlja samo "stezanje kaiša", već je reč o najširim strukturnim reformama koje za cilj imaju rast bruto društvenog proizvoda.

Govoreći o pregovorima o pristupanju Srbije EU, Joksimovićeva je rekla da ne može da se govori o bilo kakvim rokovima i da je jedino izvesno da do kraja 2018. godine obavezno treba da uskladimo naše sa evropskim zakonodavstvom.

"Sve ostalo je deo detaljnih pregovora, a na nama je da radimo dobro", rekla je ministarka.

Josimovićeva je podsetila da je Srbija uspešno završila proces skrininga kada je reč o usklađivanju našeg zakonodavstva sa evropskim, što je urađeno za manje od dve godine.
"Naša administracija je pokazala da je sposobna da se uskladi sa evropskim standardima i da imamo dobre administartivne kapacitete", istakla je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, cilj je da tokom pregovora o pristupanju pokušamo da nađemo najbolje rokove do kojih treba da uskladimo sve oblasti sa pravilima EU.

Ministarka je poručila i da su ta pravila i rokovi najbolji korektiv za rad svake vlade.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво