Povećana proizvodnja u "Ikarbusu"

Zemunski "Ikarbus" ispunio je ovogodišnji plan proizvodnje običnih i zglobnih autobusa. Do kraja godine, ugovoreno je i 50 autobusa sa "Mercedesovim" šasijama, a povećana proizvodnja doneće i nova radna mesta.

Prošle godine "Ikarbus" je imao samo četiri naručena autobusa, pa je posao sa "Mercedesom" već dao konkretne rezultate. Ovog meseca već je ugovorena godišnja proizvodnja autobusa sa znakom "Mercedesa".

Zajedno sa firmama iz Abu Dabija isplaniran je i remont autobusa za tri miliona evra, a početkom sledeće godine počinje i proizvodnja novih autobusa za arapske partnere.

Između ostalog, zbog toga je ovih dana u "Ikarbusu" zaposleno 10 mladih inženjera i 40 novih radnika.

"U proizvodnji imamo 45 autobusa sa 'Mercedesovim' znakom i to je veliki uspeh jer smo u proseku godišnje proizvodili oko 70 vozila, a očekujemo do kraja godine još nekoliko desetina narudžbina za 'Mercedes' autobuse", kaže direktor "Ikarbusa" Aleksandar Vićentić.

Lokalne samouprave kojima su potrebni novi autobusi da bi organizovale prevoz nemaju sredstava za to, ali imaju potencijal da kupljene autobuse otplate.

"Smanjivanjem troškova održavanja i povećanjem profita, uspećemo da ratu koja je sada oko miliona mesečeno u potpunosti otplatimo", ističe Milenko Krajnović iz ATP "Pančevo".

"Unikredit lizing" je partner "Ikarbusu" u prodaji, ali i finansira proizvodnju 43 autobusa sa "Mercedesovim" znakom. Posao banke ocenjuju kao profitabilan.

"Verujemo i u profit, ali i u partnerski odnos 'Mercedesa' i 'Ikarbusa'. Ovo je dobro jer lokalne samouprave ponekad nemaju dovoljno novca, a prevoz im je potreban. Naša kamata i naši uslovi su na nivou onih u Evropskoj uniji", kaže direktor "Unikredit lizinga" Emilijo Stainfel.

U "Ikarbusu" kažu da do kraja godine mogu da proizvedu sve naručene autobuse, ali da će već sledeće godine broj narudžbina biti uvećan, pa će doći i do problema sa proizvodnjom koja mora da se proširi.

Godišnje u Srbiji, kažu stručnjaci, nedostaje oko 100 novih autobusa, a "Ikarbus" je ostao jedini proizvođač jer su drugi ili u stečaju ili se prodaju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво