Šansa za oporavak 17 preduzeća u restrukturiranju

Izmene Zakona o privatizaciji prva su tačka o kojoj se raspravlja na novoj sednici Skupštine Srbije. Za nedelju dana prestaje zakonska zaštita od poverilaca za preduzeća u restrukturiranju. Očekuje se da od prvog jula stupi na snagu izmenjeni zakon, koji će za još godinu dana produžiti rok za privatizaciju 17 strateških preduzeća, kao i onih na Kosovu i Metohiji.

Predsednica odbora za privredu Aleksandra Tomić je za RTS rekla da je rok za privatizaciju produžen za 17 strateški važnih preduzeća, koja dobijaju mogućnost da u potpunosti završe posao u pogledu pronalaženju strateških partnera.

"Te firme će zadržati 21.500 radnika u ovih godinu dana, što je način da u etapama rešavamo problem. Ne odstupamo od roka da se privatizacija završi do kraja godine, s tim što je rok za preduzeća u restrukturiranju 31. oktobar", rekla je Tomić u razgovoru za RTS.

Istakla je da neće biti lobiranja, jer je vlada usvojila plan za 338 preduzeća, da su neke privatizacije već raspisane, neke su u planu, a sve ostalo će biti sprovedeno kroz "stečaj kao lek".

"To će biti šansa da ta preduzeća pronađu strateške partnere kroz reorganizaciju", dodala je Tomić.

Kako kaže, nada se da skupštinska rasprava neće biti žučna, jer je ministar privrede Željko Sertić obavio razgovore sa svim poslaničkim grupama i precizirao način na koji će država to rešavati.

"Samim tim dobićemo kvalitetnu realizaciju celog tog posla i mislim da će poslaničke grupe razumeti suštinu rešavanja tog problema, jer nijedna vlada do sada nije htela to da reši, a mi smo se obavezali i Evropskoj uniji i MMF-u", dodala je Aleksandra Tomić.

Prema njenim rečima, prekosutra će se raspravljati o amandmanima, a glasanje se očekuje u sredu, kako bi zakon izašao u Službenom glasniku i stupio na snagu od 1. jula.

Na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije je i izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a kandidat je Brankica Jovanović, nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu rada.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи