Mihajlović: Fruškogorski koridor vraćen u prioritete

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je izgradnja Fruškogorskog koridora vraćena u jedan od prioriteta, iako to nije bilo lako.

Zorana Mihajlović je novinarima posle sastanka Radne grupe za Fruškorski koridor rekla da ta saobraćajnica pripada grupi prioriteta Vladi Srbije, te će se koridor sigurno graditi.

Ministarka je dodala da će ugovor o prenosu finansijskih sredstava iz pokrajine republici, za izradu idejnog projekta, biti usvojen na prvoj narednoj sednici Vlade i potom potpisan.

Nakon toga će biti raspisan javni poziv za idejni projekat, napomenula je ministarka, dodajući da će studiju izvodljivosti za Fruškogorski koridor raditi Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Tako će u sledećih nekoliko meseci biće urađeni idejni projekat i tehničko ekonomska analiza, da bi krajem ove godine moglo da bude razmatrana druga faza tog projekta, odnosno koji bi to bili izvori finansiranja njegove izgradnje.

Mihajlovićeva je napomenula da je novac za projektovanje obezbeđen u budžetima pokrajine i resornog ministarstva. Naglasila je da je i ovaj sastanak Radne grupe potvrdio to da, kako je rekla, "smo mi tu da zajedno radimo i napravimo ovaj projekat".

Govoreći o finansiranju izgradnje budućeg modernog putnog pravca Novi Sad–Ruma, sa tunelom kroz Frušku goru, Mihajlovićeva je objasnila da će tek na osnovu studije izvodljivosti i utvrđene ukupne vrednosti moći da se govori o izvoru finansiranja.

Trebalo bi imati u vidu različite modele i varijante da bi potom bilo utvrđeno da će i taj projekat biti finansiran javno-privatnim partnerstvom, sufinansiranjem, kraditiranjem ili na drugi način, rekla je ministarka.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je da je pokrajina Vojvodina u svom budžetu obezbedila 76 miliona dinara za izradu idejnog projekta.

Bugarski je napomenuo da je Pokrajinska vlada nezadovoljna dosadašnjom dinamikom rada na tom projektu puta i tunela.

Podsetio je da je 2012. godine pokrajina obezbedila 12 milijardi dinara, koliko je bila procenjena ukupna vrednost tog projekta, ali kako je naveo, "ta sredstva nisu bila preneta pokrajini, niti je tunel izgrađen".

Bugarski je istakao da je izgradnja te saobraćajnice veoma važna, posebno za građane Iriga i dodao da građani ne bi trebalo da budu "taoci spore realizacije tog projekta".

Pomoćnik ministra za saobraćaj i rukovodilac Radne grupe Saša Stojanović rekao je da će postojeća finansijska sredstva za taj projekat biti iskorišćena na najbolji način.

Stojanović je izrazio uverenost da će, posle potpisivanja ugovora za izradu idejnog projekta i potom raspisivanja javne nabavke, taj projekat biti brzo ostvaren, u predviđenom roku.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи