Čadež: Uskoro investicije "Tenisa" u Srbiji

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da bi uskoro mogla da počne realizacija investicije nemačkog proizvođača mesa komanije "Tenis" u Srbiji, vredna 420 miliona evra.

"Pregovori sa 'Tenisom' počeli su pre pet ili šest meseci, i sada smo došli do početka realizacije ulaganja od 420 miliona evra. Ta investicija je strateški važna za Srbiju, jer kompanija 'Tenis' ovde otvara svoje farme i intenzivno razvija kooperacije, pomaže srpskim farmerima da proizvode, da gaje svinje koje se otkupljuju, prerađuju i izvoze gotove proizvode iz Srbije", rekao je Čadež, prenosi Beta.

Kako je istakao Čadež u intervjuu za Magazin Biznis, država svakako treba da pomogne tako velike i strateški važne investicije, ali se o načinu na koji će ta kompanija moći da dobije podsticaje, još vode pregovori.

"To je poljoprivreda, reč je o vrlo jasnom interesu i vrlo isplativom poslu i mislim da to neće zahtevati neke velike subvencije. 'Tenis' ima jasan i definisan projekat, zna šta i kako treba da realizuje u Srbiji, a Vlada Srbije, i posebno kabinet premijera, jako dobro i vredno rade i pružaju punu podršku ovoj investiciji", rekao je predsednik PKS.

Čadež je istakao da se efekti ulaganja kompanije "Tenis" mogu očekivati već početkom sledeće godine.

"Tada ćemo imati i prve kooperante i prve gotove proizvode, a već na jesen ćemo imati prve svinje sa tih farmi. Nemačka industrija 'Tenis' kroz ovu investiciju povećava potencijale naše proizvodnje i izvoza svinjskog mesa iz Srbije", istakao je Čadež.

Prema rečima Čadeža, kompanija "Tenis" je najveći privatni proizvođač mesa u Evropi, koji izvozi na 86 tržišta širom sveta, od jedne svinje pravi više od 250 proizvoda i ima najmoderniju proizvodnju i preradu mesa.

"Tenis" će, dodao je, uz pomoć jedne nemačke organizacije, u saradnji sa Poljoprivrednom školom u Novom Sadu, napraviti i akademiju, na kojoj će školovati kooperante i gde će srpski farmeri sticati potrebno znanje.

Na pitanje kada će biti reformisan komorski sistem u Srbiji, Čadež je rekao da će se novi zakon o komorama, čije usvajanje je planirano na jesen, primenjivati od 1. januara 2016.

"Modernizacija postojećeg i uspostavljanje novog, jedinstvenog, održivog i efikasnog komorskog sistema Srbije, koji će biti u funkciji privrede, ključni je prioritet u mom radu kao predsednika Privredne komore Srbije", rekao je Čadež.

Jaka privredna komora je, kako je istakao, veoma važna, pogotovo za zemlje koje žele da razvijaju izvozno orijentisanu privredu. "Izvoz je glavni izvor rasta i ja ne vidim drugu razvojnu opciju za srpsku ekonomiju", dodao je predsednik PKS.

Napominje da će u predstojećoj modernizaciji komorskog sistema biti primenjen austrijski model, koji je najkompatibilniji potrebama srpske privrede.

"Aktivnosti na modernizaciji komorskog sistema realizuju se po utvrđenoj dinamici i zadovoljni smo prolaznim vremenom. Obezbeđena je podrška nemačkih i austrijskih partnera, koji će finansirati deo aktivnosti, posebno vezanih za dualno obrazovanje i podizanje kapaciteta komorskog sistema", rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво