Sertić: Privatizacija mora da se okonča

Ministar privrede Željko Sertić kaže za RTS da proces privatizacije preduzeća u restrukturiranju mora što pre da se završi. Podseća da je pripremljno 16 milijardi dinara za otpremnine.

Željko Sertić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da privatizacija preduzeća ne može više da se odlaže i da mora što pre da se završi.

Ministar privrede podseća da u prethodnih šest godina nijedno preduzeće nije bilo privatizovano, a u prvih nekoliko godina je obavljeno nekoliko hiljada privatizacija.

"Dajemo sve napore da smanjimo broj preduzeća, da nađemo parnera, da ga predamo u privatne ruke. Nažalost, zbog dugovanja, nerešenih pravnih poslova, najveći broj kompanija zinteresuje se samo za deo preduzeća", naglašava Sertić.

Za 10 dana prestaje zaštita od poverilaca za oko 50 preduzeća u restrukturiranju. Ministar dodaje da sama privatizacija pada ako se dozvoli da 31. maja kada padne zaštita, to preduzeće bude naplaćeno od strane nekog poverioca.

"Tako je i sa FAP-om, Galenikom, tako je sa svim ostalim kompanijama gde maksimalni trud dajemo da nađemo strateškog parnera. Gde ne uspemo, važiće tržišna pravila jer to je model i koncept za koji smo se opredelili", navodi ministar privrede.

Kada je reč o preostalim preduzećima, koja više neće biti pod zaštitom, Sertić kaže da je pitanje da li će sva preduzeća istog dana biti blokirana.

"Postoji mogućnost da u jednom broju preduzeća naplata ne dođe kroz taj proces nego kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije. Za očekivati je da neka preduzeća budu blokirana. Ta preduzeća će imati poteškoće u radu, a jedan od modela će biti primenjen", objašnjava Sertić.

Prema njegovim rečima, pripremljno je 16 milijardi dinara kako bi se omogućilo svim radnicima da uzmu otpremnine.

Kada je reč o izmenama Zakona o privatizaciji, Sertić navodi da će se uvesti tri glavne promene.

"Omogućićemo zaštitu do 31. oktobra za preduzeća za koja su već objavljeni tenderi. Imamo pravo da kao Vlada za određen broj preduzeća donesemo do godinu dana zaštite. Treća mera je procena tržišne vrednosti", objašnjava Sertić. 

Govoreći o izvozu prvog kontingenta "Fijatovih" vozila za Rusiju, ministar navodi da se dozvola za izvoz očekuje.

"Ta odluka je na agendi sastanka Carinske unije Kazahstan, Rusija, Belorusija... Ja sam optimističan", kaže Sertić i dodaje da će javnost biti obaveštena kada ministarstvo dobije odgovor od Carinske unije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво