Zašto kasne poreska rešenja

Iako je prošao rok za uplatu druge rate poreza na imovinu, svega nekoliko gradova izdalo je nova poreska rešenja. Ostali se pravdaju izmenama u bazi podataka i time što zakon ne propisuje do kada su obavezni da izdaju rešenja. I jedni i drugi zadovoljni su naplatom poreza koji puni lokalne budžete. U Beogradu i Subotici je više od 90 odsto platilo porez.

Pančevci su izuzetak po tome što su im poreska rešenja stizala već od aprila, nadležni kažu da su sa tim poslom požurili kako građani ne bi preplatili porez.

"Došlo je do umanjenja druge rate obzirom da smo prošle godine imali daleko veće osnovice za utvrđivanje poreza", kaže Ljubica Vlaško iz Uprave prihoda u Pančevu.

Ipak, iako su značajno smanjili i stopu i osnovicu, neprijatnih iznenađenja ima kod vlasnika poljoprivrednog zemljišta na širem području grada, jer je preimenovano u građevinsko.

Poreska zaduženja u Beogradu u proseku su viša osam odsto. To je rezultat uvođenja nove zone uz šest ulaznih pravaca u grad, zbog čega kažu rešenja i kasne. Do sada su stigla na Zvezdaru i dve prigradske opštine.

"Uoliko ne menjamo zone narednih godina, u narednoj sigurno nećemo menjati - onda neće biti ni ovako dugog perioda do izdavanja rešenja", kaže Slobodan Milosavljević, gradski sekretar za finansije.

Širom Srbije građani su uglavnom obe rate uplaćivali na osnovu akontacije iz rešenja za prošlu godinu. Bez obzira na to značajnijeg pada u naplati nema. Nova rešenja će im stići najkasnije krajem juna.

Mirjana Milovanović iz Uprave prihoda u Kruševcu kaže da je ukupna naplata na osnovu tih akontacija bila oko 76 odsto, zaključno sa 15. kada je bio rok za uplatu druge rate.

"Oko 50 odsto poreskih obveznika izvršilo je uplatu ili duga za prošli ili akontacije za prvi kvartal 2015. godine", kaže Sanja Stanojević iz Uprave prihoda u Kragujevcu.

Onima koji kasne sa uplatom obračunava se kamata, koja je zbog smanjenja referentne kamte Narodne banke sada 16,5 odsto, ali im na osnovu sudske presude preti i kazna do 50.000 dinara.

Krajem prošle godine neki vlasnici stanova završili su pred sudom, ove godine biće ih više jer je primena te odredbe počela u septembru.

"Kad su u pitanju veliki iznosi mi podnosimo prekršajne prijave, za manje iznose mi šaljemo opomene. Od 143 prijave svega je jedna kazna od 50.000 dinara, druga je 10.000 dinara", kaže Milosavljević.

Odluku o novčanoj kazni sud je doneo u pet slučajeva, po zakonu taj novac ne odlazi u gradsku već u republičku kasu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво