Višestruka korist od širenja EPS-a u regionu

Vlada ne želi da prodaje EPS već da ta kompanija širi poslovanje u regionu. Kako je najavljeno, EPS će jačati regionalni uticaj kroz veću saradnju s elektroprivredama Republike Srpske i Crne Gore. I struka se slaže da to može Srbiju visoko da pozicionira u evropskoj energetici. EPS, u saradnji sa MMF-om, najpre mora da se reorganizuje kako bi se oslonio na sopstvene prihode.

Širenje EPS-a u regionu donosi višestruku korist. Srpska elektroprivreda povećala bi proizvodnju struje i sa regionalnim partnerom postala ozbiljan igrač u evropskoj tržišnoj utakmici električne energije.

"Tu nameru definitivno pozdravljamo i mislim da je to prava orijentacija u kojoj treba da se kreće i Elektroprivreda i država. Vrlo je jednostavan razlog zašto tako treba razmišljati. To otvara nove, ozbiljne strateške mogućnosti ovoj zemlji. Dugoročno upošljavanje ljudi, dugoročno upošljavanje privrede i industrije", kaže profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajković.

EPS je već bio zainteresovan za privatizaciju dela crnogorske elektroprivrede. U Republici Srpskoj smatraju da se, pored započetih zajedničkih poslova, saradnja dve elektroprivrede može razvijati i novim projektima.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kaže da postoje zajednički interesi da se grade novi kapaciteti, posebno na reci Drini.

"Oko toga postoji i konkretan projekat, on je javnosti bio predstavljen više puta. Ono što je konkretna ponuda u ovom trenutku jeste da se ta saradnja dalje intenzivira i da gradimo takve odnose da praktično Republika Srbija i Republika Srpska imaju jedan važan i možda i najveći energetski potencijal u regionu. Meni se takva ideja dopada, sada samo videti koji je to model saradnje", rekao je Đokić.

Zanimljivo je i da je Evropska banka za obnovu i razvoj, kroz sporazum o kreditu EPS-u od 200 miliona evra za kapitalna ulaganja, pokazala i interes za eventualnih 20 odsto njenog kapitala. I u Ministarstvu energetike i EPS-u kažu da to nikada nije bio uslov za kreditnu podršku.

"Mislim da je ovde više indikacija da je EBRD spreman da podrži reforme u EPS-u. I sa druge strane, indikacija od strane EBRD da u slučaju da Elektroprivreda krene da se širi u regionu da je EBRD spreman da nas prati u tim namerama", kaže Aleksandar Obradović, generalni direktor EPS-a.

Stručnjaci ocenjuju da će EPS-u u budućnosti trebati jako strateško partnerstvo, ali tome prethodi dosta posla. Već su započete velike organizacione promene koje treba da obezbede efikasnije poslovanje i uštede.

Plan je da EPS prvu fazu reorganizacije završi do prvog 1. jula ove godine. Druga faza treba da se završi do 1. jula 2016, kada Elektroprivreda treba da postane akcionarsko društvo.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво