Srbiji potrebna nova ekonomska diplomatija

Srbiji je potreban novi model predstavljanja privrede u inostranstvu i nova ekonomske diplomatija, poručeno je u Privrednoj komori Srbije, kao i da bi trebalo da primenimo iskustva Austrije, gde jedan evro uložen u predstavljanje privrede u inostranstvu daje 55 evra od izvoza.

Predstavnici Ministarstva privreda su, takođe, poručili na skupu "Austrijski model zastupanja privrede u inostranstvu", da bi ekonomska diplomatija u narednom periodu trebalo više da dođe do izražaja, prenosi Tanjug.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je cilj reformisanje komore u saradnji sa Austrijskom privrednom komorom, kako bi napravili od PKS pravi servis privrede za podršku izvozu, koji je veoma važan za podizanje privrednog rasta.

"Možda i najvažnija stvar koja nam je potrebna jeste efikasnija veza ili uspostavljanje mreže kontakata u inostranstvu. Okupili smo se sa predstavnicima više ministarstava i svima koji mogu imati ulogu u tom procesu kako bi videli na koji način da dođemo do efikasnije ekonomske diplomatije", kazao je Čadež.

Istakao je da treba naći najbolji način za pomoć srpskim izvoznicima i kako povećati broj izvoznika u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, Austrija je od 2000. do danas skoro duplirala  svoj izvoz i od 10 zarađenih evra svih austrijskih kompanija šest evra dolazi od izvoza roba i usluga u inostranstvu.

"To dosta govori zašto smo se odlučili baš za taj model. Posle ćemo napraviti radnu grupu sa ministarstvima i PKS kako bi napravili dobru ekonomsku diplomatiju", naveo je Čadež.

Predsednik PKS je na otvaranju skupa rekao da u Srbiji nažalost imamo situaciju da više od 40 odsto srpskih izvoznika izveze robu vrednu 50.000 evra godišnje, što je otprilike jedan šleper.

Čadež je kazao i da veliki broj domaćih izvoznika ne može da izdrži duže od godinu ili godinu i po dana, jer nemaju kapacitete budu konkurentni.

Državni sekretar u Minitarstvu privrede Miloš Petrović je kazao da bi trebalo da primenimo austrijski model predstavljanja privrede odnosno da treba da učimo od najboljih.

"U ovim vremenima ekonomija nam je jednako važna kao i diplomatija, tako da jačanjem predstavništava u regionu možemo da obezbedimo ekonomski rast. Ministarstvo privrede će podržati komorski sistem koji se reformiše", rekao je Petrović novinarima.

Kako je kazao, Ministarstvo privrede na tom polju ima puno zadataka sa PKS i već su prvi rezultat ostvareni na Kosovu, gde je prošle sedmice organizovan biznis forum srpskih i kosovskih privrednika.

Ključ uspeha austrijskog modela 

Načelnik Spoljnotrgovinskog odeljenja Privredne komore Austrije Valter Koren je kazao da ta komora ima 110 predstavništava u inostranstvu u 70 zemalja sveta, na svim kontinentima, to jest, bogatu mrežu  za promovisanje austrijske privrede.

"Ključ uspeha u austrijskom modelu predstavljanje privrede u inostransvu je u tome što kompanije finansiraju taj sistem", rekao je Koren.

PKS treba, kako navodi, da pomogne što više srpskim kompanijama, ali i da se austrijski model ne može potpuno preslikati u Srbiji, već da ga treba prilagoditi situaciji u državi.

Koren ističe da je za uspešno predstavljanje privrede veoma važna i saradnja politike i privrede.

"Jedan evro potrošen na aktivnosti predstavljanja izvoza ili trgovine može da da jako dobro rezultate. Nezavisne organizacije su procenile da u Austriji jedan evro daje 55 evra dobiti od izvoza, a u druim zemljama između 20 i 30 evra", istakao je Koren dodajući da izvoz može dosta da poveća rast privrede i broj zaposlenih. 

Austrijska privredna komora ima 480.000 članova, od čega oko 50 odsto kompanija ima svega jednog zaposlenog.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva privrede, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије