Agenti prva pomoć u kupovini nekretnina

Kupac će moći u Registru posrednika u prometu i zakupu nekretnina da vidi ko mu je pružio usligu a privredni subjekt, odnosno njegov zaposleni za pruženu uslugu, odnosno naplaćenu posredničku uslugu, dobiće račun.

Od ove godine 9. maj posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti obeležavaće kao svoj dan. Od 8. maja počela je puna primena Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Da li je stan uknjižen, koliko tačno ima kvadrata, da li ima jednog ili više vlasnika - pitanja su za trgovca nekretninama. Neretko se dešava da oni ne znaju sve odgovore. 

Aleksandar je u potrazi za svojim krovom nad glavom. Pre toga treba da izabere agenta. Odabir nije lak.

"Da me uveri da može da mi pomogne da uđem u svoj životni prostor i da rešim svoj životni problem - to se najčešće rešava kada uđete u njegovu kancelariju pa se uverite kroz broj zaposlenih - da vas uveri da to što ciljate je legalno", kaže kupac Aleksandar Opsenica.

Kako bi znali odgovore na pitanja, agenti moraju, po novom zakonu, da polože stručni ispit. Do sada je ispit položilo više od 1.000 kandidata. Dobijeni sertifikat omogućava posredniku da se upiše u Registar posrednika u prometu i zakupu nekretnina.

Nenad Đorđević, agagent za nekretnine kaže da će potrošač moći u Registru da vidi ko mu je pružio usligu a privredni subjekt, odnosno njegov zaposleni za pruženu uslugu, odnosno naplaćenu posredničku uslugu dobiće račun.

"U slučaju da posrednik nije ispunio svoje obaveze iz ugovora o posredniku koji je zaključen sa nalogodavcem odnosno klijentom moći će da naplati štetu", kaže Đorđević.

Osim kupcima, registar će koristiti i agentima. Na jednom mestu biće im dostupni svi konkurenti. One koji rade nelegalno biće lakše otkriti. To ipak znači više posla čeka tržišnu inspekciju.

"Tržišna inspekcija u ovom momentu, pre svega, lovi nelegalne posrednike - one koje uopšte nisu prijavljeni niti su u APR-u, niti u Registru posrednika, to je prvi cilj a onda u drugoj fazi mi ćemo proveravati sve posrednike koji su upisani u registar da li su validna dokumenta, da li su svi radnici u agenciji prijavljeni", kaže Željko Stojanović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Oni koji su položili stručni ispit treba da popune zahtev, kako bi do kraja meseca svi setifikovni agenti bili upisani u Registar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво