Stručnjaci: Nema ekonomskih razloga za prodaju "Telekoma"

Ne postoje ekonomski razlozi za prodaju "Telekoma", budući da je to veoma uspešna i profitabilna firma, poručeno je u Beogradu na stručno-naučnom skupu "Telekom danas i sutra".

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović rekao je da niko ne osporava da je "Telekom" važna firma koja dobro posluje, istakavši da se ipak treba zapitati šta će biti u narednim godinama i da li će "Telekom" uspeti da izdrži u trci sa svetskom konkurencijom na tržištu telekomunikacija, prenosi Tanjug.

"Da li je bolje da se sami vežbamo ili da učimo od najboljih i nađemo dobrog strateškog partnera", zapitao je Petrović podsetivši da je izabran privatizacioni savetnik za "Telekom" – franuska kompanija "Lazar".

Petrović je na skupu "Telekom danas i sutra", održanom na Građevinskom fakultetu u organizaciji Ministarstva privrede, Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) i Elektrotehničkog fakulteta, rekao da država želi da čuje i mišljenje stručnjaka.

Predsednik AINS-a i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević poručio je na otvaranju skupa da je "Telekom" veoma važan iz raznih aspekata za državu i da bi Vlada trebalo dobro da razmisli pre nego što donese odluku o prodaji.

Predrag Petrović iz AINS-a je istakao da je "Telekom", kao regionalni lider, u 2013. investirao čak 18,8 milijardi dinara, od čega je 5,25 milijardi otišlo u infrastrukturu, a ostalo u tehničke investicije.

Podsetio je da "Telekom" ima još šest zavisnih društava, među kojima "Telekom Srpske", u kome ima 65 odsto vlaničkog udela, "Mtel" u Crnoj Gori sa 83 odsto udela, kao i da je "Telekom" u 2014. kupio 55,78 odsto akcija Dunav banke, ističući da se jasno vidi razvojni put "Telekoma".

Petrović je ukazao da "Telekom" vrši kopletnu zaštitu telekomunikacionog saobraćaja državnih organa, vojske i policije, što je veoma važno za nacionalnu bezbednost.

Rekao je da bi sa prodajom "Telekoma" ta važna delatnost pala u ruke strancima, podsetivši da je ulaganje u telekomunikacionu strukturu u Srbiji počelo još krajem 19. veka.

Prema njegovim rečima, u "Telekomu" je ukupno zaposleno 13.000 radnika, od čega u matičnom preduzeću oko 9.000.

Prefesor Elektrotehničkog fakulteta i bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić rekla je da je baš zbog decenija ulaganja u "Telekom" to preduzeće sada superiorno u odnosu na konkurenciju u našoj zemlji - "Vip", "Telenor" i SBB.

"Prihodi 'Telekoma' su veći od zbirnog prihoda ove tri kompanije zajedno, kao i investicije i neto dobit, što sve govori da je 'Telekom' superioran", istakla je Smiljanićeva, dodajući da se "Telekom" razvija mnogo brže od drugih kompanija.

Kako je rekla, tri konkurentske kompanije iznajmljuju od "Telekoma" infrastrukturu i to po povoljnim uslovima, u skladu sa direktivama EU i zato nisu ni osnovane tvrdnje da "Telekom" ima višak zaposlenih, jer dobar deo njih radi za te kompanije.

"Ako 'Telekom' bude prodat, strani vlasnik će diktirati cene, kvalitet usluge, odlučivaće o radnicima i nivou investicija. Samo će izvući profit, što se već desilo zemljama u jugoistočnoj Evropi i regionu", rekla je Smiljanićeva.

Smiljanićeva je navela da je "Telekom", prema poslednjim podacima, ostvario neto dobit od 15 milijardi dinara i da će sada, kada je izmirio neke obaveze, moći godišnje da ostvari 37 milijardi neto dobiti, što bi uzeo strani vlasnik, a ta suma je, kako kaže, jednaka budžetskoj rupi koju smo popunili smanjenjem plata i penzija.

Ekonomista Ljubodrag Savić je, takođe, poručio da ne treba prodavati "Telekom" preporučivši Vladi da primeni isti model kao i sa Železarom i prepusti upravljanje stranom menadžmentu, koji će racionalizovati troškove i smanjiti broj radnika.

"Telekom Srbija" je u martu prihvatio ponudu francuske konsultantske firme "Lazar frer SAS" za pružanje usluga privatizacionog savetnika u procesu prodaje kompanije.

Od savetnika se očekuje da roku od dva meseca utvrdi predlog modela privatizacije "Telekoma Srbija". 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи