Читај ми!

Izgradnja koridora – ko je menadžer, a ko izvođač radova

Krediti za putnu privredu dolaze iz Evrope, a njihovi uslovi favorizuju strane firme koje imaju mogućnost da za velike poslove daju bankarske garancije. Domaći podizvođači kažu da glavnu zaradu, na razlici u ceni, uzimaju stranci. Tvrde i da se oni, u stvari, ponašaju kao menadžeri, a ne kao izvođači radova.

Sve poslove na srpskim putnim koridorima, osim na pravcu Subotica–Novi Sad radile su strane firme. Krediti za putnu privredu dolaze iz Evrope, a njihovi uslovi favorizuju strane firme, koje imaju mogućnost da za velike poslove daju bankarske garancije. Domaće firme se pojavljuju isključivo kao proizvođači koji rade sa cenama ispod tržišnih, a njihovo obrazloženje je da će u naknadnim radovima popraviti ono što je ugovaranjem propušteno.

Ima stranih izvođača koji i ne haju za dugove, pa tako samo na Koridoru 10, južnom kraku, grčke firme duguju domaćim građevinarima oko tri miliona evra.

U "Koridorima" kažu da je novac isplaćen strancima, ali ga još nema kod onih koji treba da kupe energente, materijal i nastave rad.

Branko Smiljanić iz "Koridora Srbije" kaže da je problem domaće putne privrede veoma izražen, posebno na koridorima 10 i 11.

"To je nasleđeno stanje, u kojem mi pokušavamo da nađemo neki zajednički izlaz", rekao je Smiljanić.

Domaći podizvođači kažu da glavnu zaradu, na razlici u ceni, uzimaju stranci. Tvrde i da se oni, u stvari, ponašaju kao menadžeri, a ne kao izvođači radova.

"Nažalost, mnoge kompanije uzimaju razliku u ceni zato što mi ne možemo da damo garanciju, uzimaju od 20 do 30 odsto, i još više nas guraju u blato i propast", kaže Đorđo Antelj iz građevinske firme "Gemaks".

U resornom ministarstvu kažu da je problem uočen, ali da ima malo vremena da se nešto popravi jer je ostalo samo osam kilometara auto-puta na Koridoru 10 na kome bi mogli samostalno da grade domaći građevinari.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da će za osam neugovorenih kilometara na relaciji Srpka kuća–Levosoje biti raspisan javni poziv. 

"Mi očekujemo da se domaće kompanije udruže i da u tom smislu učestvuju na takvom javnom pozivu i da to, nadamo se, bude jedina, nažalost, deonica na kojoj će raditi domaće kompanije kao glavni izvođači", kaže Zorana Mihajlović.

U ministarstvu kažu da stranci nisu ipak jedini problem i da je najveći neprijatelj izgradnje Koridora spora i duga procedura u kojoj se teško može zameniti onaj koji ne ispunjava planiranu dinamiku. Međutim, ove godine svi koji nisu uradili više od 10 odsto ugovorenog posla mogu da se nadaju otkazu ugovora i svakodnevnim kontrolama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво