Читај ми!

Isključeni radijatori, procurili dugovi

Toplane su pogasile grejne sisteme. Počinju remonti i priprema naplate po potrošnji, koja je obavezujuća od sledeće grejne sezone. Iako od prošle godine daljinski sistemi redovnije plaćaju energente, iz dužničkog kruga se teško izlazi.

Toplane za gas duguju 12 milijardi dinara, a za mazut 850 miliona dinara, dok je dug potrošača za grejanje čak 30 milijardi dinara.

U pojedinim gradovima i opštinama dugovi za grejanje premašuju godišnju potrošnju energenata. U Ministarstvu energetike kažu da to znači da su se godinu dana grejali besplatno. Građanima je cena visoka, a najviše je primedaba na nove obračune po potrošnji.

"Imam stan od 80 kvadrata a dobila sam obaveštenje da ću od iduće grejne sezone plaćati u grejnoj sezoni 30.000 dinara. Sada vi zamislite koje je to grejanje", kaže građanka Jagodine.

"Zimu takoreći nismo ni imali, a računi su nam ogromni", kaže jedan Lozničanin.

Toplane su više grejale na mazut jer je zbog pada cena nafte bio jeftiniji od gasa. Grejna sezona je protekla dobro, a tople radijatore, kažu, treba platiti.

Direktor pirotske "Gradske toplane" Radovan Nikolić kaže da nenaplaćena potraživanja iznose 105 miliona dinara.

"Mi imamo obavezu da 57 tona mazuta mesečno vratimo robnim rezervama. Mi imamo sada zaostatak četiri do pet rata jer u grejnoj sezoni nismo bili u situaciji", kaže Nikolić.

Vladan Trpković, direktor JSP u Loznici, kaže da je ukupan dug za grejanje u 2014. godini u tom gradu 19 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, pocenat naplate je 89 odsto, skoro 90, a naplata po utrošku se obračunava od oktobra 2014. godine.

Daljinski sistemi sa svojim osnivačima, lokalnim samoupravama, moraju da nađu način da plate dugove "Srbijagasu". Neki su računicu pronašli u kreditima.

"Na kontu dugovanja za gas uzeli smo bankarski kredit zato što je to poslovna politika poslednjih nekoliko godina – da se više isplati plaćati bankarske kamate nego zatezne kamate 'Srbijagasu'", rekla je Biljana Bulatović Pajić iz JKP "Grejanje" u Pančevu.

U Ministarstvu energetike potvrđuju da se priprema novi način formiranja cena grejanja, koji toplanama treba da olakša poslovanje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво