Читај ми!

U junu revizija finansijskih izveštaja stranaka

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović rekao je da u junu počinje revizija finansijskih izveštaja političkih partija, kako bi se proverila njihova pravilnost poslovanja u 2014. godini i građani bili informisani o tome kako se troši budžetski novac.

"Provera poslovanja stranaka utvrdiće kako se troši novac koji stranke dobijaju iz budžeta", rekao je Radoslav Sretenović za Tanjug ističući da se trenutno radi na planiranju revizije, a da će revizori početkom juna, ili u prvoj polovini tog meseca, početi kontrolu finansijskih izveštaja i poslovanja partija. 

"To znači da će svaka politička partija koja bude subjekt revizije morati detaljno da objasni i papirima potkrepi svaki utrošeni dinar iz budžeta", rekao je Sretenović.

U organizaciji i planiranju te vrste revizije Državnoj revizorskoj instituciji je, kako je kazao, od velike koristi bilo iskustvo državnih revizora Izraela, koji već 75 godina sprovode tu vrstu revizije.

Oni su nam predstavili celokupan proces revizije koji će u Srbiji sprovoditi Sektor za reviziju Narodne banke Srbije, javnih agencija i drugih korisnika javnih sredstava počev od faze planiranja do faze izvršenja, odnosno podnošenja izveštaja, rekao je Sretenović.

"Cilj revizije je provera finansijskih izveštaja za 2014. godinu, a planiramo da je sprovodimo svake godine", kazao je Sretenović.

U okviru nacrta izmena zakona o finansiranju političkih aktivnosti naglašeno je da DRI obavlja reviziju političkih stranaka, odnosno odgovarajućeg broja političkih subjekata u parlamentu, a ostavljeno je da ta institucija izabere u skladu sa svojim kriterijumima stranke koje će biti predmet revizije.

Iako je bilo najava da će se za sada sprovesti samo revizija političkih partija čiji su predstavnici u parlamentu, Sretenović je kazao da je na osnovu propisanih kriterijuma, DRI programom revizije za 2015. godinu odredila koje parlamentarne stranke će biti subjekti revizije.

"O kojim partijama je reč sada ne mogu govoriti sve dok ne započnemo reviziju odnosno izdamo zaključak za sprovođenje revizije", rekao je Sretenović. Kako je kazao, revizija nije ograničena i sprovodiće se u fazama.

Nakon revizije biće sastavljen nacrt izveštaja o reviziji političkih stranaka, a one će u roku od 15 dana imati pravo prigovora na taj nacrt, dodao je Sretenović.

Prigovori se rešavaju na raščišćavajućim sastancima, a posle toga institucija treba da pripremi predlog izveštaja, na koji takođe političke stranke imaju pravo prigovora u roku od 15 dana.

"O tim prigovorima rešava savet institucije. Na kraju će biti objavljen konačan izveštaj i očekujem da se do kraja godine završi posao revizije političkih stranaka", rekao je Sretenović.

Podsetio je da je u Strategiji za borbu protiv korupcije (od 2013. do 2018. godine) pokrenuto pitanje jačanja kapaciteta DRI, a posebno je istaknuto pitanje revizije političkih stranaka kako bi građani Srbije, ali i poslanici, mogli da saznaju kako se troši novac iz budžeta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво