Читај ми!

Uoči dolaska misije MMF-a

Misija MMF-a sutra počinje prvu proveru kako Srbija sprovodi trogodišnji aranžman odobren krajem februara. U Vladi očekuju da se do 12. maja razgovara o stanju u državnoj kasi, restrukturiranju EPS-a, Železnica i "Srbijagasa", povećanju cene struje i završetku privatizacije.

Pre glavne delegacije koja će od ponedeljka razgovarati s ministrima, stručnjaci MMF-a upoređivaće narednih dana podatke i praviti svoju računicu. Iznenađenja se ne očekuju.

"Mislim da nema potrebe da se strepi. Ovo su trogodišnji programi gde je najvažnije ispoljiti sposobnost da se istraje na reformama. Ovo je prva revizija, prva tri meseca i mislim da ćemo kroz to proći bez ozbiljnijih problema", smatra ekonomista Nebojša Savić.

Bankar Goran Pitić siguran je da je Vlada za ovu reviziju komfornija nego što je očekivano da će biti. "Glavna tema je da je napravljen pomak u deficitu budžeta, napravljen je manji nego što je bilo očekivano i to je snažan oslonac u razgovorima sa Fondom", dodaje Pitić.

Na drugoj strani, MMF će gledati i šta je konkretno urađeno: u EPS-u, "Srbijagasu", "Železnicama Srbije", zatim da li se smanjuje državna pomoć preduzećima, zašto privatizacija ide sporo, a struja nije poskupela.

"Stav Vlade je prvo reorganizacija, pa povećanje cene struje. Činjenica da se reorganizacija ubrzala, posebno poslednjom odlukom Vlade, nešto je što će MMF pozitivno da prihvati, ali će i dalje da očekuje da uskoro poskupi struja", navodi ekonomista Ana Trbović.

Dodaje da u pogledu privatizacije zaista nije jasno zašto privatizacija stoji. Međutim, malo učinjeno osim činjenice da postoji politička bojazan šta će se desiti, odnosno da li će glasači ostati bez posla.

Bivši guverner Dejan Šoškić ističe da treba očekivati da će MMF inisistirati na tome da se zaista uđe u strukturne reforme, u reforme javnih preduzeća.

"Reforme nisu da sprečimo da se pogoršava naša finansijska situacija, to je nužno da bismo izbegli grčki scenario", smatra Šoškić.

U Vladi su optimisti. Od MMF-a očekuju i da procenu očekivanog rasta srpske privrede podigne sa minus 0,5 odsto na nulu.

Ministar privrede Željko Sertić tvrdi da je Vlada veoma zadovoljna urađenim u prethodnom periodu jer postoje pozitivni efekti i potpuno spremna dočekuje MMF.

"Razgovaramo o svemu što je urađeno, pogotovo da im prikažemo rezultate pošto su oni najavili da će korigovati svoju procenu za Srbiju, što je izuzetno važno u ovom momentu. Takođe, da vidimo od onih poslova koje imamo u drugoj polovini godine šta je to, koja je dinamika", naglašava Sertić.

Ono što ne treba očekivati jeste da se narednih dana za pregovoaračkim stolom pokrene pitanje povećanja plata i penzija jer je za to, kažu, prerano.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво