Читај ми!

Žensko preduzetništvo snaga srpske privrede

Poslednjih godina jak je trend podsticanja žena da se bave preduzetništvom. Veruje se da su odgovornije i vrednije od mušakaraca. Iako su vlasnice gotovo trećine preduzeća u Srbiji, gotovo polovina se zatvori u prve tri godine, pa im je, kažu, potrebna pomoć države.

Tea Konstatinović od svog hobija pravljenja nakita pokušava da razvije posao. Nedavno je diplomirala arhitekturu u Veneciji, a u nedostatku posla u Beogradu, odlučila je da joj hobi postane zanimanje.

"Meni je arhitektura primarna, ali je kroz nju došla i kreativnost. Ovaj nakit je projekat i to je sada, ja se nadam da će postati ozbiljniji posao", kaže Konstantinovićeva.

U tome joj pomaže Tijana Sekulić, koja je Teina mentorka. Tijana je uspela da od hobija napravi posao - već osam godina se bavi grafičkim i veb dizajnom. Osim što nosi Tein nakit, pokušava i da je nauči kako da postane preduzetnica.

Za početak, zajedno su napravile grupu na Fejsbuku, na kojoj testiraju proizvod.

Tijana Sekulić ističe da su rakcije na Tein nakit predivne. "Prodaja od ruku do ruku funkcioniše dobro, ali je potrebna velika količina da bi se stvari postavile poslovno", dodaje Sekulovićeva.

Kako žena uči od žene, Srbija uči od Amerike. Tamo je program mentorstva uobičajena praksa. Mlađe od sebe podučavaju čak i direktorke velikih kompanija - "Fejsbuka", "Jahua", "Goldman-Saksa". Iz Vašingtona, informacije i savete iz prve ruke u našu zemlju donela je Maiko Nakagaki.

U razgovoru sa preduzetnicama u Srbiji, saznala sam da im nedostaje samopouzdanje, da se plaše, a da se u prvim godinama suočavaju sa izazovima koje ne znaju kako da prevaziđu, navodi Maiko Nakagaki iz Centra za internacionalna privatna preduzeća.

Maiko savetuje potencijalnim preduzetnicama da se pridruže lokalnim ženskim poslovnim udruženjima, kako bi mogle da se povežu i uče od drugih uspešnih žena.

Žene su vlasnice trećine preduzeća u Srbiji. U tome smo izjednačeni sa evropskim prosekom, ali gotovo polovina se zatvori u prve tri godine. Zato im je, kažu, potrebna pomoć.

Olivera Popović iz Udruženja poslovnih žena Srbije kaže da članice tog udruženja žele da podele svoja iskustva sa mlađim koleginicama.

"Imamo razvijen i program zagovaranja. U naredne dve godine fokus će nam biti rad sa državnim institucijama, kako bismo pokušale da poboljšamo položaj žena u biznisu", objašnjava Popovićeva.

Iza svake uspešne žene, stoji uspešnija žena. Možda zvuči idealno, ali mogao bi da stane i neko jači. Od države, preduzetnice već godinama traže osnivanje Garancijskog fonda za žensko preduzetništvo i donošenje zakona o mikro kreditiranju. Pomoglo bi, kažu, onda kada je najvažnije - na početku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво