Читај ми!

Sertić: Popravili smo ugled Srbije u svetu

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da su mere Vlade Srbije za restrukturiranje javnog sektora, fiskalne konsolidacije, odnosno oporavka privrede, omogućile da se popravi ugled Srbije u svetu, jer su napravljeni "ozbiljni pomaci".

Sertić je, odgovarajući na pitanja novinara u Lazarevcu, rekao da je u prvih godinu dana vlade otpočeo proces privatizacije, restrukturiranja javnih preduzeća i da su doneti brojni zakoni, prenosi Tanjug.

"Otpočeli smo proces privatizacije koji je veoma komplikovan i težak, jer smo se odlučili za jasan i transparentan model u kome sve ide po zakonu. Svaka privatizacija praćena je nizom dokumenata koje je potrebno pripremiti kako bi preduzeće moglo da uđe u proces, odnosno da kupac zna na na čemu pravi svoju poslovnu strategiju", rekao je Sertić.

Kao najveći problem u tom procesu Sertić je naveo nesređenu dokumentaciju, nepostojanje katastra, vlasničkih listova, veliki broj tužbi koje ometaju privatizaciju, zahteve za restituciju...

"Dobro je da smo otpočeli taj proces i do sada je otvoren već za 12 kompanija. Imali smo prvu dobru privatizaciju, to je Ferero", ukazao je Sertić.

Objasnio je da će sve kompanije, koje ne nađu mogućnost da izađu na tržište, morati da odu u stečaj "kroz neki model", ali da je država obezbedila tranzicioni fond za radnike kako niko od njih ne bi ostao bez podrške firme.

Kada je reč o investicijama, dodao je Sertić, prošle godine otvoreno je 13 fabrika, promenjena je Uredba o dodeli finansijskih sredstava, u javnoj raspravi je Zakon o ulaganju, koji izjednačava domaće i strane investitore...

"Pre 15 dana završen je konkurs za pomoć infrastrukturnim radovima u poslovnim zonama. Podelili smo 150 miliona dinara za tu namenu, na vladi je usvojena strategija za razvoj MSP, a najvažnije je da je to obavezujući dokument u kojem su učestvovala sva minsitarstva i poslovne asocijacije", rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, država je u poslednjih godinu dana prvi put uspela da javnim preduzećima da jasne i precizne podatke kako treba da im izgledaju poslovni planovi.

"Mnoštvo sastanaka održano je s njima, i ove godine imamo 35 milijardi dinara uštede u njihovim planovima. Trenutno je u toku pregled prvog kvartala finansijskih izveštaja i čim to završimo daćemo veoma precizne podatke koja su se od 30 i nešto velikih republičkih preduzeća pridržavala toga", rekao je Sertić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара