Transparentnost Srbija: Nismo saznali ništa o samom poslu

Podaci objavljeni na potpisivanju ugovora za "Beograd na vodi" nisu otkrili "praktično ništa" o samom poslu, ocenila je organizacija Transparentnost Srbija i postavlja pitanje da li bi ekonomska korist od izgradnje projekta mogla da bude veća da je postojala konkurencija i transparentan postupak.

Transparentnost je na svojoj Fejsbuk stranici objavila da jučerašnja konferencija za štampu povodom potpisivanja ugovora za "Beograd na vodi" nije donela obelodanjivanje ugovora, ali jeste neke "potpuno neočekivane informacije", prenosi Beta.

"Ono što smo mogli da čujemo ili pročitamo značajno se razlikuje od onoga što smo slušali u prethodnih 18 meseci - umesto četiri godine, kako je u martu najavio premijer (Aleksandar Vučić), odnosno 10 godina, što je najavljivao gradonačelnik (Siniša Mali), rok za izgradnju je 30 godina", navodi Transparentnost.

Ta organizacija ističe da ako se korist od ulaganja za državu ogleda u mogućnosti zarade od iznajmljivanja i prodaje stambenog i poslovnog prostora, nije svejedno da li će profit od neke zgrade početi da se ostvaruje 2020. ili tek 2040.

Transparentnost podseća na najavu gradonačelnika Siniše Malog "da će ugovor biti dostupan javnosti", pošto ga odobri Komisija za zaštitu konkurencije uz ocenu da je nejasno zbog čega bi odluka državne Komisije na bilo koji način imala uticaja na javnost ili tajnost ugovora, budući da ga ta Komisija ne može menjati.

"Iz onoga što je u nedelju predstavljeno, deluje da je 'tuđeg novca' 150 miliona evra, a ne 3,5 milijarde evra. A da li je 'tuđeg novca' moglo da bude više, nećemo saznati jer nije bilo konkurencije", navodi Transparentnost.

Ta organizacija navodi da zabrinutost izaziva to što je ovaj projekat od ogromnog političkog interesa za vlast i postavlja se pitanje da li se poklapaju ekonomski interes države i politički interesi vladajuće partije.

"Zbog toga postoji razlog za brigu kakvi će biti kontrolni mehanizmi prilikom sprovođenja ugovora", navodi Transparentnost.

Po oceni te organizacije, lažna je dilema da li treba ostaviti postojeće ruglo u Savskom amfitetaru ili graditi Beograd na vodi.

"Besmisleno je pitanje da li je neko za postojeće stanje. Ovo je pitanje poštovanja propisa i pitanje - ako postoji ekonomska korist od izgradnje Beograda na vodi, da li je ona mogla da bude veća da smo imali konkurenciju i transparentan postupak", navodi Transparentnost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво