Ukrajinskoj firmi odšteta od četiri miliona evra

Agencija za privatizaciju moraće da, na osnovu sudske presude, ukrajinskoj firmi "Azov-impeks" isplati odštetu od četiri miliona evra zbog "neosnovanog raskida ugovora o kupovini kraljevačke Fabrike vagona". "Azov-impeks" je uputio pismo o namerama Agenciji za privatizaciju u kome nudi učešće u proizvodnji Fabrike vagona u zamenu za dug.

Presudom Privrednog apelacionog suda, Agencija za privatizaciju obavezna je da Ukrajincima nadoknadi štetu od oko 3,95 miliona evra sa pripadajućom kamatom u visini eskontne stope Centralne evropske banke, kao i troškove parničnog postupka od još 3,2 miliona dinara, rečeno je RTS-u u rukovodstvu kraljevačke Fabrike vagona.

Sud je ustanovio i da je Agencija za privatizaciju, prilikom kupoprodaje Fabrike vagona prevarila kupca, jer nije navela da fabrika ima nagomilane višemilionske dugove.

Ukrajinska firma povela je spor i kod Privrednog suda u Kraljevu, u kojem traži odštetu od sedam miliona evra, po osnovu komercijalnih ugovora.

Agencija za privatizaciju odlučila je da raskine kupoprodajni ugovor sa "Azov-impeksom" početkom 2010. godine, zbog "neispunjenja investicione obaveze za drugu i treću godinu u ukupnom iznosu od 2,7 miliona evra i nepoštovanja socijalnog programa".

Tada je na sednici Komisije za preduzimanje mera, po obavljenoj kontroli ugovornih obaveza Agencije za privatizaciju, doneta i odluka o naplati bankarske garancije i ugovornih kazni.

Firma je tada promenila ime u Koncern Fabrika vagona "Kraljevo" AD u restrukturiranju.

Fabrika vagona Kraljevo je, posle raskida privatizacije, u vlasništvu države 86 odsto, a 14 odsto u posedu malih akcionara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи