Читај ми!

Budžetski deficit 23,3 milijarde dinara

U martu je budžetski deficit iznosio 23,3 milijarde dinara jer su prihodi bili 67,5 milijardi, a rashodi 90,8 milijardi. Javni dug Srbije u martu je iznosio 73,3 odsto BDP-a, objavilo je Ministarstvo finansija.

U prvom tromesečju ove godine budžetski deficit je iznosio 21,4 milijarde dinara, prenosi Beta.

Neporeski prihodi budžeta u martu su iznosili od 14,9 milijardi dinara, od čega je uplata dobiti "Elektromreža" bila pet milijardi dinara.

Poreski prihodi iznosili su 52,3 milijarde dinara, a donacije 0,3 milijarde.

Najveći deo poreskih prihoda odnosio se na uplatu PDV-a u iznosu od 27 milijardi, kao i od akciza u iznosu od 13,4 milijarde dinara.

Na rashodnoj strani budžeta, kako je navelo Ministarstvo finansija, za mart je karakterističan visok iznos isplaćenih kamata u skladu sa planom otplate obaveza po osnovu javnog duga.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 20,3 milijarde dinara, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi 17 milijardi dinara.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,8 milijardi dinara, a povećani su kapitalni izdaci i rashodi za subvencije.

Na nivou opšte države u prvom kvartalu je zabeležen deficit u iznosu od 21,1 milijardu dinara.

Prema dogovoru sa MMF-om, maksimalni iznos deficita za prvi kvartal je 55,7 milijardi dinara.

Prema tumačenju Ministarstva finansija, bolji rezultat od planiranog sa prihodne strane budžeta u najvećoj meri posledica je visoke uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća u iznosu od oko 14,4 milijarde dinara, a uštede su postignute uglavnom usled slabe realizacije javnih investicija.

Budžet Vojvodine imao je suficit od 1,6 milijardi, suficit RFZO iznosio je dve milijarde dinara, dok je PIO fond imao deficit u iznosu od 3,8 milijardi dinara.

Na nivou lokalnih samouprava suficit je iznosio 4,4 milijarde dinara, što je u najvećoj meri rezultat visokih prihoda po osnovu poreza na imovinu u februaru, s obzirom na to da se tada plaćaju kvartalne obaveze po tom osnovu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се