Читај ми!

Potekao bakar iz nove topionice RTB-a, izlivena prva anoda

Nakon tri i po godine projektovanja i izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru sinoć je potekao i prvi bakar iz novih pirometalurških postrojenja. Izlivena je prva anoda po autogenoj fleš-smelting tehnologiji i dobijeno prvih 150 tona anodnog bakra.

Generalni direktor RTB-a "Bor" Blagoje Spaskovski rekao je da je kompletan ciklus zaokružen – postrojenje je okončano i funkcioniše cela metalurška linija, navodi se u saopštenju RTB-a.

"Prvi bakar iz nove topionice najbolji je dokaz da su nova topionica i fabrika sumporne kiseline gotove, da su sva postrojenja u funkciji i da rade. Ovo je izuzetan dan za Borane i meštane okolnih sela, koji dobijaju čisto nebo, ali i izuzetan dan za sve građane Srbije, jer radom nove topionice RTB Bor povećava svoje učešće u BDP-u zemlje, otvara nove pravce razvoja u delu prerade bakra i mogućnosti za povećanje standarda u određenim privrednim granama", rekao je Spaskovski.

Zahvalio se svima koji su, kako je rekao, doprineli izgradnji novih pirometalurških postrojenja u Boru i učinili sve da nova topionice i fabrika sumporne kiseline počnu da rade.

Utrošen je 251 milion evra za izgradnju novih pirometalurških postrojenja u Boru, odnosno za zamenu tehnologije topljenja novom, savremenom autogenom jedinicom sa fabrikom sumporne kiseline koja će ubuduće raditi u skladu sa svetskim ekološkim standardima.

Radom nove topionice RTB "Bor" će, s jedne strane, udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline, a sa druge - čista tehnologija konačno donosi i čisto nebo nad Borom i okolinom.

Modernizacijom topionice u Boru emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra biće 98 procenata što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

Nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, a projektovani (prerada do 400.000 tona koncentrata bakra godišnje) sasvim je prihvatljiv jer će rudnici u Boru i Majdanpeku faznom modernizacijom i povećanjem proizvodnje obezbediti planiranu količinu za preradu.

Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski "SNC Lavalin" i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu", finska kompanija "Outotek".

Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni "Energoprojektu", obavio je Građevinski fakultet, Beograd. Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво