Читај ми!

Kad maline budu (pre)zrele

Relativno dobra cena maline na svetskom tržištu podstiče zemljoradnike da uvećavaju zasade tog voća. Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da se zbog nedostatka kvalitetnog sertifikovanog sadnog materijala smanjuju prinos i kvalitet maline.

Osim proizvodnje zamrznute maline, po kojoj smo poznati u svetu, ima i onih voćara koji će tržištu ponuditi i veće količine maline u svežem stanju.

Mali je broj voćara koji tržištu nude malinu u svežem stanju koja se već posle nekoliko sati od berbe nađe na trpezi. Dobrica Kuzmanović iz Vrčina posadio je malinjak na tri hektara, ovog proleća zasadiće još tri. Za sadnice, stubove i sistem kap po kap, uložio je po hektaru oko 15.000 evra.

Dobrica Kuzmanović kaže da se opredelio za proizvodnju maline u svežem stanju, odnosno za malinu koja se prodaje u svežem stanju.

"Mislim da tu ima mnogo više prilika na tržištu, pre svega mislim na Beograd, Novi Sad, na velike gradske centre koji traže tu robu, a mi je danas imamo vrlo malo u ponudi", kaže Kuzmanović.

Malinjaci se kod nas nalaze na oko 15.000 hektara, prosečna starost zasada je od 10 do 12 godina, zato i opada i kvalitet i prinos po hektaru.

Stručnjaci tvrde da je godišnje potrebno obnoviti hiljadu hektara malinjaka. Za taj posao neophodno je deset miliona sertifikovanih sadnica, a domaća proizvodnja može da ponudi tek deseti deo.

Cena sertifikovane sadnice iz uvoza košta od 50 do 80 evrocenti, a sadnica iz domaćeg zasada na tržištu vredi deset-petnaest dinara.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mihajlo Nikolić kaže da proizvođači maline, u nedostatku sadnog materijala, vade sadnice iz rodnih zasada, sami obnavljaju svoje zasade ili prodaju drugima i akutni nedostatak sadnica koji traje deset godina nadomešćuju na taj način.

Prema njegovim rečima, to direktno utiče na smanjenje prinosa i kvalitet koji iz godine u godinu opada.

Pod matičnjacima je samo pet hektara, potrebno je bar 50 hektara da bi se tržište snabdelo potrebnom količinom kvalitetnih sadnica.

"Da bismo bili konkurentni, da bismo to mogli prodati i izaći na svetsku pijacu, prvi uslov je kvalitetan sadni materijal – da bismo po hektaru ostvarili veći prinos", smatra Evica Mihaljević iz Udruženja "Srpski plodovi".

Prosečna veličina malinjaka je oko 30 ari, prinos se kreće od sedam do dvadeset tona po hektaru. Stručnjaci ističu da je mnogo više zasada koji daju desetak tona maline po hektaru.

Prošle godine izvezeno je 75.000 tona maline u vrednosti od oko 155 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара