Antić: Srbija uskoro posmatrač u Energetskoj uniji

Srbija će u dogledno vreme potpisati Evropsku energetsku povelju i dobiti status posmatrača u Energetskoj uniji, rekao je srpski ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić tokom posete Briselu.

Aleksandar Antić se tokom jednodnevne posete sedištu EU sastao sa generalnim sekretarom Energetske povelje Urbanom Resnakom, direktorom za Zapadni Balkan u direktoratu za proširenje Žan-Erik Pikeom i Dominikom Ristorijem iz direktorata za energetiku Evropske komisije, prenosi Tanjug.

Antić je rekao da je od sagovornika dobio uveravanja da Srbija dobro napreduje na evropskom putu, što je potvrđeno i pozivom da se uklopi u evropski energetski sistem kroz pridruživanje Energetskoj povelji i Energetskoj uniji i izrazio uverenje da će uskoro biti otvorena prva poglavlja u pregovorima o pridruživanju.

Na večerašnjoj konferenciji "Srbija u EU : izazovi i prilike", koju je u Briselu organizovala Naftna industrija Srbije, Antić je pozvao evropske i svetske preduzetnike da investiraju u Srbiju.

"Srbija je ozbiljno mesto za investicije i dajemo sve garancije ulagačima", rekao je ministar na konferenciji na kojoj su se okupile diplomate, predstavnici biznisa i funkcioneri EU, dodajući da su perspektive naročito povoljne u energetskom sektoru.

Antić je najavio da je među glavnim prioritetima njegovog resora restruktuiranje Srbijagasa i osnivanje nezavisnog operatera transporta gasa, što bi trebalo da se završi već 1. jula.

Izvršni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je učesnicima konferencije rekao da je Srbija jedna od najprivlačnijih zemalja za strana ulaganja u regionu.

"Mi u Srbiji vidimo četiri stvari - stabilnu vladu, vrlo jasnu perspektivu članstva u EU, odličnu geografsku poziciju i solidan zakonski okvir", poručio je Kravčenko.

Direktor NIS-a je dodao da treba još raditi na poboljšanju postojeće regulative i primeni zakona kako bi se proces pridruživanja evropskom energetskom sektoru ubrzao.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво