Читај ми!

Na šta se žale nemački investitori

Nemačko-srpsko poslovno udruženje sprovelo je anketu u kojoj je učestvovalo 100 kompanija. Prema rezultatima, nemačke kompanije planiraju da zaposle manje radnika nego prethodne godine, a ekonomsko stanje u Srbiji dve trećine njih ocenjuje kao loše.

Nemačke kompanije koje posluju u Srbiji žale se na javnu upravu, pravnu nesigurnost, ali i nedostatak borbe protiv korupcije i kriminala. Odnos države i privrede je kao onaj između automobila i auto-puta. Tako ga vidi poslovni svet.

"Ako volite da vozite automobil, potreban vam je prvo put od tačke A do tačke B, tek onda automobil. Za put je zadužena Vlada, mi smo za automobile", naglašava Ronald Seliger, predsednik UO Nemačko-srpskog privrednog udruženja.

Ono za čije je sprovođenje zadužena Vlada jesu reforme u proteklih godinu dana – 44 odsto (nemačkih) privrednika ocenjuje kao zadovoljavajuće, 42 kao loše, 13 odsto kao dobro.

"Imamo nov zakon o građevini, po kojem se građevinske dozvole izdaju za 28 dana. Kada podnesete zahtev, to zaista traje 28 dana, ali ispunjavanje uslova za podnošenje zahteva – e to traje i mesecima", dodaje Seliger.

Srpska radna snaga je motivisana, visoko kvalifikovana, troškovi rada zadovoljavajući i to Srbiju čini atraktivnim mestom za ulaganje. Ponovo bi, prema anketi, ulagalo 88 odsto nemačkih preduzeća, što je za četiri procenta manje nego prošle godine.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm smatra da su, kada se podvuče crta, rezultati te ankete pozitivni, te da bi većina preduzeća opet investirala u Srbiji.

"Privreda nije stvarno pokrenuta uprkos hrabrim reformskim koracima koje su preduzeli Vlada i premijer Vučić. Nije došlo do nekog poleta. Nedostaje raspoloženje, preduzetnički duh koji se izgubio", dodaje Vilhelm.

U Srbiji posluje 370 preduzeća sa nemačkim kapitalom, u kojima radi 25.000 radnika. Nijedno ne planira da ode iz zemlje, ali za sada nema ni najava dolazaka novih. Trećina postojećih planira da uposli nove ljude, 17 odsto da smanji broj zaposlenih.

"Susedne zemlje više od Srbije rade na stvaranju boljih uslova za privlačenje investicija. Na primer, prošle godine tri nemačke firme su se odlučile za Makedoniju umesto za Srbiju", navodi Martin Knap, direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Dobra vest je da se u poslednjih pet godina povećava robna razmena između dve zemlje. Prilika za nove razgovore i poslove biće u junu, kada će u Minhenu biti održan skup na kojem će se srpska preduzeća predstaviti nemačkim.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се