Читај ми!

Šansa za srpsku hemijsku industriju

Loše privatizacije uništile su srpski hemijski kopleks. Učešće azerbejdžanskih kompanija u privatizaciji pančevačke Azotare i Petrohemije i Metanolsko-sirćetnog kobinata u Kikindi bilo bi spas za 3.000 zaposalenih a znatno bi se povećao srpski izvoz. Azerbejdžanski hemijski gigant "Azmeko" zainteresovan je za Petrohemiju a posebno za MSK.

Srpski hemijski kompleks svetskom tržištu može da ponudi najkvalitetnije, sertifikovane proizvode. Petrohemija godišnje može da proizvede 600.000 tona različitih proizvoda a sada radi sa 60 odsto kapaciteta.

Kombinat MSK ne radi od 2011. a zaposleni su na prinudnom odmoru. Kapacitet fabrike je 200.000 tona metanola i 100.000 tona sirćetne kiseline godišnje.

"MSK 'Kikinda' je jedina hemijska fabrika iz Srbije koju međunarodni eksperti, analitičari, prikazuju u svojim analizama i koje imaju uticaja na kretanja na evropskom tržištu", kaže Zoran Popović sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju ističući da, kada radi, nema problem plasmana proizvoda.

Tri fabrike hemijskog kopleksa duguju 130 miliona evra. Skup gas im je najveći problem jer ga ne koriste samo kao energent već i kao sirovinu bez koje ne mogu da rade. Dobar signal je što Vlada pregovara sa "Gaspromom" o "toling sistemu" - odnosno 30 odsto nižoj ceni gasa za njihovu proizvodnju.

"To je bitno iz dva razloga. Prvi jeste da sa tim novim cenama sirovimana oni praktično postaju konkurentniji za potencijalnog strateškog partnera. A sa druge strane mogu mnogo brže da dođu na poslovni model koji može da omogući ne samo uspešno poslovanje nego i povratak dela novca u budžet Srbije", rekao je savetnik ministra za evropske integracije Vladimir Krulj.

Zvanični Baku dao je zeleno svetlo za ulazak azerbejdžanskih kompanija na srpsko tržište.

"Naše velike kompanije su zainteresovane da učestvuju u privatizaciji srpskih prerađivačkih i industrijskih kompleksa. Te kompanije imaju podršku predsednika i Vlade Azerbejdžana za angažovanje u Srbiji", rekao je azerbejdžanski ministar ekonomije i industrije Šahin Mustafajev.

Stručnjaci ocenjuju da bi "Azmeko" sa ulaskom u MSK-a dobio punkt za proizvodnju metanola i sirćetne kiseline u centru jugoistočne Evrope.

"'Azmeko' u svojim razvojnim programima ima zacrtanu izgradnju nove fabrike sirćetne kiseline. Znači oni na tanjiru dobijaju fabriku sirćetne kiseline koja ima vrhunski kvalitet", ističe Popović.

"Azmeko" godišnje proizvodi oko 600.000 tona metanola, koji "Britiš Petrol" distribuira u Evropu i Kinu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво