Novi zakon za kraći stečajni postupak

Od prethodne izmene Zakona o stečaju nije prošlo ni godinu dana, a iz Vlade najavljuju nove izmene pre kraja 2015. Formirana je radna grupa koja treba da skroji propise koji će povećati verovatnoću da se stečaj ne završi propašću firme i rasprodajom imovine, što je sada slučaj u 90 odsto takvih preduzeća. Upućeni kažu - nije problem u zakonu već u njegovoj primeni i lošim stečajnim upravnicima.

Krajem januara Vlada je odlučila – 188 preduzeća iz restrukturiranja ide u stečaj. Većina njih, koja nemaju zaposlenih ili imaju do petoro radnika, u stečaj je trebalo da odu za mesec dana. Međutim, posle tri meseca, u stečaju je svega 30 preduzeća.

"Za ostala preduzeća se nadamo da će da bude u kratkom roku, ali, to znate, odlučuje stečajni sudija", navodi direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara.

Sudije, kaže, imaju previše posla. Drugi problem je što polovina od 5.000 zaposlenih u preduzećima planiranim za stečaj neće da se prijavi za socijalni program.

"Ja očekujem da pokretanje svih 188 preduzeća završimo do septembra, imajući u vidu rokove za uzimanje socijalnog programa. Mi sada objašanjavamo ljudima, ukoliko se u 60 dana ne prijave za socijalni program, da kada taj rok bude istekao neće moći da se prijave, izgubiće ono što bi inače mogli da dobiju po zakonu", naglašava Šubara.

Međutim, upućeni kažu da će biti dobro ako se do kraja godine okonča stečaj bar u desetak fimi. Da tako misle i u Vladi, potvrđuje to što pripremaju novi zakon, da bi stečajevi kraće trajali i da ne budu puka rasprodaja imovine.

Savetnica ministra privrede Andrijana Živanović navodi da će preduzeća za koja je najavljen stečaj, a koja do trenutka stupanja novog zakona o stečaju ne budu otišla u stačaj, podleći novim merama.

"Ovo upravo jeste jedan od razloga zbog čega se rade sve ove materijalne izmene. Fokus u stečaju vezivaće se na oživaljavanje svih subjekata koji imaju kapacitet da se ponovo stave na tržišnu scenu", objašnjava Živanovićeva.

Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da ne zna šta bi još trebalo da bude u novom zakonu jer, manje-više, sve što postoji i sada može da se popravi kroz nekoliko amandmana. "Ono što najviše fali našem društvu jeste činjenica da se zakoni ne primenjuju", smatra Bušatlija.

Za sada u Vladi znaju samo to da će novi zakon poništiti sadašnje propise po kojima je trebalo da se ukine Agencija za licenciranje stečajnih upravnika i da će promeniti način njihovog plaćanja.

Prema oceni upućenih, baš loši stečajni upravnici glavni su krivci što ti stečajevi traju dugo, neretko i preko deset godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво