Lični bankrot, strategija za preživljavanje

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih kredita. Iz Narodne banke Srbije saopštavaju da će se tek posle usvajanja strategije krajem juna raditi na normama za pojedine oblasti, uključujući i zakon o ličnom bankrotu, ali primereno našoj situaciji.

Razvod, bolest, gubitak posla. Bilo šta da vas zadesi od ovoga, dovoljno je da kola krenu nizbrdo. A šta ako imate i kredit za stan? U Sloveniji se proglašava lični bankrot ako ne plaćate rate 60 dana, ili tri meseca ne primate platu. Zatim sledi tužba sudu. Sudija proglašava lični bankrot i dodeljuje vam finansijskog staraoca.

Đorđe Jokić je jedan od 500 stečajnih upravnika u Srbiji i smatra da će ako se proglasi lični bankrot za njega biti posla napretek.

"To znači da to lice treba da se zabrine da smanji troškove na neki način da proda stan i preseli se negde na periferiju, jednostavno da se omogući da on otplaćuje neku ratu koja će verovatno biti smanjena", kaže Đorđe Jokić, stečajni upravnik i sudski veštak.

Banke se sve više bave lošim dugovima nego odobravanjem novih. Smatraju da je loš dug čist gubitak, pa pozivaju na dogovor jer i to je bolje nego oduzimanje nekretnine, što se primenjuje u krajnjoj nuždi.

"Moguće je da je u kredit uključeno osiguranje gde se pokriva narednih šest rata. Takođe banka će odobriti grejs period, smanjujemo kamatnu stopu, prolongiramo i tako prilagođavamo ratu otplatnom kapacitetu klijenta", kaže Kristina Marković iz "Sberbanke".

Svako četvrto preduzeće ne vraća kredite dok je oko pola miliona građana u nekoj vrsti blokade uključujući dug za struju, komunalne usluge poreze i lizing ugovore.

Da li bi proglašenje ličnog bankrota spasilo građane neprijatnosti?

"Mislim da je ovo samopreživljava i jedna mogućnost koja se koristi u malom broju i u najtežim slučajevima. Svi drugi će pokušavati na neki drugi način, da li u dogovoru sa bankom, da li sa nekom drugom pozajmicom ili na neki treći način ne dođu u tu situaciju jer je ipak u Srbiji lični bankrot, pre svega, rekao bih velika sramota", kaže Ljubomir Savić profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

U Sloveniji koja ima najviše iskustva u primeni zakona o ličnom bankrotu, ako sledite naredbe tutora najmanje tri do pet godina i ispunjavate obaveze preostali deo duga vam se na kraju oprašta. Uz velika odricanja posle tog perioda briše vam se loša kreditna istorija i krećete u novi život rasterećeni dugova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи