Читај ми!

Udovičić: Razvojem privrede zaustaviti odlazak mladih

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je kompaniju IBM i poručio da treba jačati srpsku privredu i ekonomiju kako bi se zaustavio odlazak mladih stručnjaka iz zemlje.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je kompaniju IBM povodom sprovođenja projekta čiji je cilj veće zapošljavanja mladih, motivisanje i stvaranje uslova za ostanak i rad u zemlji, prenosi Tanjug.

Nakon sastanka sa predstavnicima kompanije IBM Udovičić je rekao da je čuo niz konkretnih sugestija za rešavanje tog problema, od kojih je najzanimljivija otvaranje Razvojnog centra.

"To bi doprinelo usavršavanju naših najtalentovanijih stručnjaka i pokazalo sistemsku brigu da se zaustavi odlazak mladih stručnjaka i da se oni pripreme za rad u kompaniji IBM i drugim firmama", naveo je Udovičić.

Ministar je dodao da je za Srbiju posebno važan IT sektor ističući da postoje deficitna zanimanja gde kompanije žele da zaposle naše stručnjake, ali da ih nema dovoljno.

"Jedna od sugestija je da razgovaramo sa univerzitetima i proširimo njihove kvote ili da gradimo nove univerzitete jer potreba za njima postoji", rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, kompanija IBM pruža dobar primer za podizanje kvaliteta mladih stručnjaka time što svoje zaposlene šalje u inostranstvo na usavršavanje u svojim obrazovnim centrima da bi se, potom, vratili u Srbiju.

"IBM je kompanija koja u najvećoj meri zapošljava mlade i zato od nje možemo da dobijemo konstruktivne predloge kako da deluje Vlada i koje mere da donosi. Pored toga, treba da se uključi ceo omladinski sektor da bismo promenili način razmišljanja i pripremili mlade za zapošljavanje", objasnio je Udovičić.

Glavni operativni direktor IBM-a Miloš Nikolić rekao je da je ta kompanija spremna da učestvuje u svim projektima Ministarstva omladine i sporta, ali i da će sama inicirati aktivnosti za rešavanje problema zapošljavanja mladih.

IBM je peta kompanija koju je posetio ministar Udovičić u okviru projekta čiji je cilj da se kroz istraživanje i razgovor sa vodećim kompanijama u Srbiji utvrde problemi i osmisle metode koje će doprineti smanjenju nezaposlenosti među mladima.

Projekat koji sprovodi Ministarstvo omladine i sporta, pokrenut je uz podršku predstavnika mladih iz saveza nevladinih organizacija Krovna organizacija mladih Srbije i Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво