Srbiju očekuje obnova 500 kilometara pruga

"Železnice Srbije" su jedino javno preduzeće u kojem se restrukturiranje odvija po planu i za tri godine će biti završena kompletna reforma, rekla je ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarka Mihajlović je novinarima uoči konferencije o železničkoj infarstrukturi u regionu rekla da se u naredne tri godine očekuje završetak obnove oko 500 kilometara pruga u Srbiji, prenosi Beta.

"Procena je da će kada završimo infrastrukturne projekte koji su u toku, a koji se finansiraju iz kuvajtskog, ruskog, češkog i kredita Evropske banka za obnovu i razvoj, u roku od tri, četiri godine, subvencije za 'Železnice Srbije' biti manje za 50 odsto", rekla je Mihajlovićeva.

"Železnice Srbije" trenutno iz budžeta Srbije godišnje dobijaju subvencije na nivou od 100 miliona evra.

Ministarka je na konferenciji rekla i da će od 1. jula "Železnice Srbije" početi da posluju kao holding i tri preduzeća – za infrastrukturu, prevoz putnika i prevoz robe.

"Bez reformi javnih preduzeća ne možemo da očekujemo napredak i investicije. 'Železnice Srbije' mogu da budu primer svim javnim preduzećima u Srbiji", istakla je Mihajlović.

Ministarka je rekla i da Ministarstvo sve što se tiče bilo kakvih koruptivnih i potenijalno koruptivnih radnji u "Železnicama Srbije" i drugim preduzećima šalje nadležnim organima i dodala da je tužilaštvu već upućeno nekoliko predmeta.

Na pitanje novinara da li zna nešto više o neregularnostima vrednim 60 miliona evra u poslu remonta vagona za Železnice, Mihajlovićeva je rekla da ne zna ništa više.

"Ja sam dobila izveštaj od Saveta za borbu protiv korupcije pre četiri dana. Odmah sam izveštaj uputila Ministarstvu unturašnjih poslva i ministru zato što to i jeste njihov posao. Očekujem da nadležne institucije rade svoj posao", rekla je Mihajlović.

Generani direktor "Železnica Srbije" Miroslav Stojčić rekao je na konferenciji da godišnji prihod tog javnog preduzeća iznosi 218 miliona evra, od čega su 110 miliona evra subvencija.

Rekao je da je restrukturiranje tog javnog preduzeća počelo još 1991. godine, ali da se sada konačno na tome i radi.

"Promene u Železnicama su proces koji je pokrenut", rekao je Stojčić i izrazio očekivanje da će reforme biti završene u skladu da sa planovima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи