Читај ми!

NBS: Građani mogu da ulažu i u državne hartije od vrednosti

Građani svoja slobodna novčana sredstva, pored štednje u bankama koja je tradicionalni najzastupljeniji vid finansijskog ulaganja, mogu uložiti i u dužničke hartije od vrednosti od kojih su državne najsigurniji vid ulaganja, pokazuje analiza NBS.

Na raspolaganju su državne hartije od vrednosti koje se prodaju na aukcijama i obveznice stare devizne štednje kojima se trguje na berzi, pokazuje analiza NBS o investicionim alternativama stanovništva, prenosi Tanjug.

Građani Srbije takođe, kako je navedeno, mogu da ulažu i u municipalne obveznice koje emituju lokalne vlasti, u korporativne obveznice i investicione fondove, mada ovi oblici ulaganja nisu mnogo zastupljeni na našem još nedovoljno razvijenom tržištu kapitala.

Kada je u pitanju raspoloživost ulaganja, NBS ističe da su na prvom mestu štedni depoziti, jer se štednja može svakodnevno i bez posebne procedure polagati u banke.

Slede obveznice stare devizne štednje kojima se, kako se navodi, trguje na berzi i državne hartije od vrednosti koje se prodaju na unapred planiranim aukcijama i tek na kraju municipalne obveznice kao najmanje dostupne jer se retko emituju i često su namenjene samo profesionalnim investitorima.

Na primer, jedine municipalne obveznice kojima se trenutno može trgovati na Beogradskoj berzi su obveznice grada Šapca, od januara 2015. godine, ali do sada nije zabeleženo njihovo trgovanje.

Rezultati analize pokazuju da je u kratkom roku isplativija štednja, ali i da raste isplativost ulaganja u dinarske i devizne državne hartije od vrednosti sa dužom ročnošću.

"Međutim, i dalje je iznos ulaganja stanovništva u državne hartije od vrednosti zanemarljivo mali u odnosu na štednju koja trenutno iznosi 37 milijardi dinara štednje u domaćoj valuti i 8,6 milijardi evra devizne štednje", navodi se u saopštenju NBS-a.

U vlasništvu stanovništva trenutno se nalazi oko 22 miliona dinara ili tek 0,004 odsto ukupnog portfelja državnih hartija od vrednosti u dinarima i oko 19 miliona evra odnosno 0,87 odsto portfelja državnih HoV u evrima.

Pri izboru investicionih alternativa u NBS savetuju da treba imati u vidu i troškove koje one nose.

Dok se na kamatu na deviznu štednju plaća porez, ulaganje u državne hartije od vrednosti i municipalne obveznice ne podleže oporezivanju, ali se na uloženi iznos u hartije od vrednosti plaćaju različite vrste provizija: brokerska, bankarska, provizija Centralnog registra i provizija Beogradske berze, ukoliko se hartijama od vrednosti trguje na berzi", ističe se.

Ulaganje u hartije od vrednosti podrazumeva i jednokratne troškove otvaranja vlasničkog računa hartija od vrednosti i namenskog računa u banci. U proseku ukupan iznos navedenih provizija kreće se oko 1,4 odsto na uloženi iznos.

"NBS još jedanput ukazuje da su analize o isplativosti dinarske u odnosu na deviznu štednju pokazale da je dugoročno dinarska štednja isplativija", ističu u NBS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво