Читај ми!

Skupi besplatni kilovati

Zbog uslova i skupe papirologije pravo na besplatne kilovate iskoristi tek svako peto siromašno domaćinstvo. U većini opština za prijavu treba oko dve hiljade dinara.

Država traži da energetska i komunalna preduzeća uvedu red u naplatu računa, a najsiromašnije zaštite. Ko uđe u energetske socijalne karte, imaće olakšice za gas i grejanje tokom grejne sezone, a popuste za struju cele godine.

U januaru 53.000, u februaru 57.000 domaćinstava uspelo je da dobije do 250 besplatnih kilovata. Mnogi još nisu informisani, ali prvi razlog je što većina potroši dva i po puta više od odobrene količine, pa gube povlastice.

Neki se uklapaju u odobrenu mesečnu potrošnju, ali moraju ispuniti i drugi uslov – ne sme biti dugova.

"Uslov je da ti ljudi ostvare pravo na novčanu socijalnu pomoć i tada donose i podatak o svom brojilu i mi te podatke dostavljamo. Jedan od uslova koji je važan a zbog čega određeni broj naših korisnika ne ostvaruje pomoć jeste da budu redovne platiše", rekla je Svetlana Dražović, direktor Centra za socijalni rad u Kraljevu.

Mnogima je najteža treća prepreka – zahtev za povlastice za struju košta 2.000 dinara, što mnogi ne mogu da plate.

Zahtev za besplatne kilovate važi jednu kalendarsku godinu i mora se obnavljati, a nadležni širom Srbije beleže sve veće interesovanje.

"U odnosu na 2014. kada je status zaštićenog energetskog kupca ostvarilo 295 korisnika, za 2015. možemo da kažemo da postoji osetno povećanje kada je samo za prvi kvartal zahtev podneo 131 korisnik", kaže Marija Albijanić iz Centra za socijalni rad u Leskovcu.

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu Marija Vasić kaže da se građani svakodnevno interesuju za beneficije.

"Svakodnevno dajemo informacije što se tiče energetskih karata kao i ostalih informacija o beneficijama određenih komunalnih usluga", kaže Albijanićeva.

Procenjuje se da bi status energetski zaštićenih kupca moglo da ima najmanje oko 300.000 najsiromašnijih građana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво