Читај ми!

Mali: Razvoj priobalja po uzoru na Lisabon

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je tokom drugog dana posete Lisabonu poručio da će strategija razvoja priobalja srpske prestonice biti urađena po uzoru na taj portuglaski grad.

Gradski arhitekta Lisabona Pedro Diniz je tokom prezentacije portugalskog projekta "Lisbon Vaterfront Rehabilitejšn Plan" Siniši Malom predstavio projekat koji podrazumeva rehabilitaciju lisabonskog priobalja u dužini od 19 kilometara, navedeno je u saopštenju gradske uprave, prenosi Tanjug.

"Njihovo iskustvo može da bude dragoceno za nas, s obzirom na to da ne postoji jedinstven plan i projekat na koji način će se u narednih 20 godina razvijati priobalje Beograda", naveo je Mali.

Kako je rekao, sa glavnim gradskim urbanistom biće pokrenuta inicijativu za raspisivanje međunarodnog konkursa kako bi najveće svetske firme dale ideju kako urediti prostor oko Save i Dunava.

Gradonačelnik Beograda je precizirao da se to odnosi i na deo oko Velikog ratnog ostrva i obala dve reke od Novog Beograda do Zemuna, s druge strane od Ade Huje, do Ade Ciganlije.

Prema njegovim rečima, lisabonski arhitekta Diniz započeo je taj posao pre nekoliko godina i sada čelnici Lisabona imaju jasnu ideju kako da se pojedini sadržaji uklope u viziju razvoja grada.

Mali je obišao i područje uređeno 1998. za potrebe međunarodnog sajma "Ekspo 98".

Kako je istakao, to je bio potpuno zapušten deo Lisabona, za koji se od 1992. pravio master plan, 1994. je počelo rušenje zgrada, da bi do 1998. bila završena prva faza razvoja tog dela grada.

"Od tada do danas, traje razvoj ovog dela grada. To je dugačak proces s obzirom na to da je veliki posao u pitanju. Na isti način smo krenuli da radimo i 'Beograd na vodi' i ovo je bila dobra prilika da čujemo njihova iskustva, greške koje su napravili, kako ih ne bismo ponovili", istakao je gradonačelnik Beograda.

Mali je naglasio da su iskustva Lisabona posebno dragocena kada je reč o energetskoj efikasnosti i o novim tehnologijama, koje će biti primenjene u projektu "Beograd na vodi".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво