Oživljavanje kreditiranja u evrozoni

Obim zajmova odobrenih privatnom sektoru u evrozoni, pokazatelj ekonomskog zdravlja, smanjen je u februaru na godišnjem nivou, ali se uskoro očekuje oporavak kreditiranja, smatraju stručnjaci.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi pohvalio je ovog meseca kompanije zbog povećanja interesovanja za kredite, nakon što je ECB komercijalnim bankama ponudila jeftine zajmove radi kreditiranja privrede, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

"Realan obim kreditiranja zapravo nije proširen, radi se tek o većem broju zajmova za ista preduzeća", navodi Kamilo Pereira, predsednik najvećeg španskog centra za baštovanstvo Fronda, koji sarađuje sa većim brojem banaka.

Obim zajmova odobrenih privatnim kompanijama i domaćinstvima u evrozoni je u februaru pao 0,1 odsto u odnosu na isti mesec lane, nakon januarskog pada od 0,2 odsto, navodi ECB.

Dugotrajna i duboka finansijska kriza u 19-članoj evropskoj monetarnoj uniji umanjila je kreditiranje i time ukočila ekonomsku aktivnost. Nespremnost banaka da pozajmljuju novac preduzećima i oklevanje kompanija da zatraže nove zajmove među ključnim su razlozima za ekonomsku stagnaciju u evrozoni i kada bi ta prepreka bila uklonjena, privredni oporavak bi se zahuktao, smatraju analitičari.

ECB "baca" novac na problem, nudi bankama stotine milijardi evra jeftinih zajmova i drži kamatne stope na rekordnim minimumima, da bi banke povećale kreditiranje kompanija, navodi Rojters.

Odobravanje novih zajmova, međutim, podrazumeva odvajanje većeg kapitala za pokrivanje rizika od nenaplativih kredita, što je problem za neke banke u evrozoni, kojima su evropski bankarski regualtori već pooštrili propise koji se tiču obaveznog nivoa kapitala i kvaliteta kapitala.

Za razliku od SAD, koje su brzo ugasile problematične banke i dokapitalizovale one zdrave nakon finansijske krize, Evropa, gde su brojne manje banke povezane političkim vezama, nije uspela da odreaguje na pravi način.

Međunarodni monetarni fond procenjuje da gotovo tri četvrtine od 3.600 banaka u evrozoni treba da prođe kroz restrukturu da bi bile u stanju da odgovore na tražnju kredita kada se privreda monetarne unije u potpunosti oporavi.

U Italiji, loši zajmovi su i dalje u porastu, što dodatno otežava novo kreditiranje. U Španiji, čiji je bankarski sektor rekonstruisan nakon pucanja balona na tržištu nekretnina, Bankija nudi zajmove malim preduzećima, zbog čega je u septembru prošle godine je od ECB pozajmila 2,7 milijardi evra.

Banka navodi da je do sada firmama pozajmila polovinu tih sredstava, od čega su četiri od pet kredita otišla u ruke novih zajmotražilaca.

Nedavni rast tražnje jeftinih kredita koje je ponudila ECB podstakao je očekivanja da će troškovi zaduživanja kompanija pasti, što će pak, dodatno podstaći njihovu tražnju kredita. Prosečni troškovi zaduživanja korporacija su u januaru iznosili 2,41 odsto, što je najniži nivo od 2003, otkad ECB vodi evidenciju.

Očekivanja su da će privredni rast u evrozoni jačati, pod uslovom da se smire finansijska kriza u Grčkoj i konflikt u Ukrajini. Ipak, povratak na visoke jednocifrene nivoe rasta kreditiranja koji su postojali pre globalne finansijske krize neće se desiti uskoro, zaključuje agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво