Mali: Portugalske kompanije zainteresovane za ulaganja

Gradonačelnici Beograda i Lisabona, Siniša Mali i Antonije Košta razgovarali su o ekonomskoj saradnji dva glavna grada, ali i o saradnji u oblasti arhitekture i urbanog uređenja, a u portugalskoj prestonici je bilo reči i o koncesiji lisabonskog aerodroma i iskustvima u toj oblasti.

Kako je saopštila Gradska uprava, Siniša Mali je tokom prvog dana posete Portugaliji, razgovarao i sa državnim sekretarom za saobraćaj Serđom Silvom Monteirom o koncesiji lisabonskog aerodroma, koja je primer odličnog funkcionisanja, prenosi Tanjug.

"Njihova iskustva u ovoj oblasti, prednosti i nedostaci koncesije, način na koji su izabrali partnera i pogodnosti koje je to partnerstrvo donelo Lisabonu i Portugaliji, su od ključne važnosti za nas, kako bi ovaj model primenili i za Aerodrom Nikola Tesla", istakao je Mali.

Kako je naveo, razmena iskustava sa Lisabonom je od velike važnosti kako bi naučili što više o tom modelu partnerstva i kako bi koncesiju aerodroma uradili na najbolji način.

Mali je dodao da u narednom periodu Vlada Srbije treba da izabere savetnika koji će joj pomoći u tom postupku.

S obzirom na to da ove godine portugalska vlada planira privatizaciju njihovog nacionalnog avio-prevoznika, gradonačelnik je preneo iskustvo sa "Er Srbijom" i "Etihadom" u privatizaciji JAT-a.

Mali je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Lisabona, istakao da je Lisabon u poslednjih 20 godina promenio izgled centra grada, pretvarajući ga u pešačku zonu, što se planira u Beogradu.

"Takođe, 1998. godine su kao organizatori međunarodnog sajma EXPO 98, za potrebe te manifestacije preuredili jedan zapušteni deo grada, slično našoj ideji za projekat "Beograd na vodi", rekao je Mali.

Na sastanku je bilo reči i o zajedničkim nastupima dva grada na konkursima za projekte koje finansira EU, kao što je projekat Civitas u okviru programa HORIZON 2020, koji se odnosi na oblast unapređenja efikasnosti gradskog saobraćaja i njegovih negativnih uticaja na životnu okolinu.

Mali je posetio i Portugalsku organizaciju za promociju ekonomskih odnosa sa inostranstvom (AICEP), gde je predstavnicima više od 20 portugalskih kompanija prezentovao projekat "Beograd na vodi", ali i ostale projekte koje grad srpska prestonica planira u budućnosti.

"Naš cilj je da zainteresujemo što veći broj portugalskih kompanija i potencijalnih investitora za nova ulaganja u Srbiju i Beograd", rekao je Mali i istakao da su portugalski privrednici pokazali veliku zainteresovanost za izgradnju postrojenja za upravljanje otpadom, izgradnju metroa, koncesiju u oblasti beogradskog vodovoda i kanalizacije i energetske efikasnosti.

Mnogi od njih su, naveo je, izrazili želju da posete Beograd kako bi se detaljnije upoznali sa tim projektima.

Gradonačelnik Beograda nastavlja posetu Lisabonu, koja je potvrđena prilikom boravka ministra spoljnih poslova Portugalije Ruija Mašetea u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво