Читај ми!

IKEA dobija građevinsku dozvolu u aprilu

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će švedska kompanija IKEA građevinsku dozvolu za izgradnju dva objekta u Beogradu dobiti u aprilu.

Zorana Mihajlović je podsetila da je IKEA pokušavala četiri godine da dobije dozvole za gradnju dva objekta u Beogradu i još dva u Srbiji, ali u tome, kako je rekla, nije uspevala, prenosi Tanjug.

"IKEA nije uspevala da nađe zajednički jezik sa lokalnom samoupravom niti da prikupi dokumentaciju jer se stalno nešto novo tražilo", rekla je Mihajlovićeva u Privrednoj komori Beograda.

Ministarka je rekla da će IKEA dobiti dozvolu za gradnju dva objekta u Beogradu, samo šest meseci nakon što je potpisan memorandum sa tom švedskom kompanijom.

"Mi smo potpisali memorandum, šest meseci je prošlo od tada i u aprilu će dobiti građevinsku dozvolu po novom Zakonu o planiranu i izgradnji", rekla je Mihajlovićeva.

Ono na šta se investitori najviše žale nisu čak ni rokovi nego nedoslednost, jer svako traži neki novi zahtev ili dokument, rekla je Mihajlovićeva i podsetila da će primena novog Zakona o planiranju i izgradnji smanjiti nivo korupcije u toj oblasti.

Ministarka Mihajlović izjavila je da je zadovoljna primenom izmena Zakona o planiranju i izgradnji kojima je izdavanje građevinskih dozvola omogućeno u roku od 28 dana i najavila da će uskoro biti donet zakon o konverziji zemljišta.

"Očekujem da će, ukoliko u nekim opštinama postoje problemi u primeni zakona, oni biti rešeni tokom aprila", rekla je Mihajlovićeva u Privrednoj komori Beograda.

Ona je dodala da bi, kada bi ocenjivala primenu novina u Zakonu o planiranju i izgradnji, koje se sprovode od 1. marta ove godine, kazala da "ona ide u dobrom smeru".

Istakla je da očekuje veći priliv zahteva za izdavanje građevinskih dozvola u aprilu i maju i da će tek tri meseca posle početka primene zakona moći da se daju precizniji rezultati njegovog efekta.

Problemi u primeni zakona su, kako je navela, nedostatak ispekcija na lokalnom novou i loša preraspodela zaposlenih u lokalnoj administraciji koji bi trebalo da se bave tim poslovima. Prema rečima ministarke, ne postoji nikakva administrativna prepreka za primenu novog Zakona o izdavanju građevinskih dozvola.

Ona je izjavila da će od 1. januara 2016. biti omogućeno da se građevinske dozvole dobijaju elektronski, što znači da neće biti direktnog kontakta između investitora i organa koji izdaju dozvole, što će sprečiti korupciju u toj oblasti.

Mihajlovićeva je kazala da će za nedelju dana početi javna rasprava o Nacrtu zakona o konverziji zemljišta.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи