Читај ми!

Dobra politička osnova za ekonomsku saradnju Srbije i Finske

Dobri politički odnosi Srbije i Finske predstavljaju osnovu za jačanje ekonomske saradnje dve zemlje, saglasni su predstavnik državno-privredne delegacije Finske Mati Antonen i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Dolazak finske delegacije je odlična prilika da se finski privrednici bolje upoznaju sa srpskim tržištem i onim što Srbija nudi stranim investitorima, prenosi Tanjug.

Vučić je goste iz Finske upoznao sa reformskim merama koje Vlada Srbije preduzima u cilju stvaranja boljeg poslovnog okruženja.

"Srbiji su potrebni preduzetnički duh i radna etika kakve imaju Finci", naglašava srpski premijer i ističe da mnoge finske kompanije već uspešno posluju u Srbiji.

Zamenik ministra spoljnih poslova Finske zadužen za ekonomske odnose sa inostranstvom Mati Antonen podržava evropski put Srbije i ističe da je članstvo u EU umnogome doprinelo Finskoj.

"Spremni smo da svoja iskustva u pristupanju Evropskoj uniji podelimo sa Srbijom", kaže Antonen.

Članovi finske delegacije zadovoljni su primenom reformskih mera i ispunjavanjem obećanja Vlade Srbije, kada su u pitanju uslovi poslovanja finskih kompanija u Srbiji.

Ističu da je obrazovanje veoma značajno za razvoj ekonomije jedne zemlje i sprmeni su da pomognu u uspostavljanju sistema prekvalifikacija radnika, kakav već postoji u Finskoj.

Državno-privrednu delegaciju čine predstavnici devet finskih kompanija zainteresovanih za saradnju i ulaganja u Srbiji, posebno u oblastima infrastrukture, saobraćaja, zdravstva i medicine, kao i zaštite životne sredine.

Finci su veoma zainteresovani za učešće u izgradnji i opremanju "Beograda na vodi".

Ministarka Bošković sa Fincima o bioekonomiji i šumarstvu

Postoji mogućnost saradnje Srbije i Finske u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i u svim oblastima životne sredine kroz projekte finansirane iz fondova Evropske unije i ostalih međunarodnih fondova.

"Saradnja dve zemlje je moguća u oblasti obnovljivih resursa u definisanju realnog potecijala biomase za uspostavljanje bioekonomije u Srbiji, kao i izradi studije prethodne izvodljivosti korišćenja devastiranih zemljišnih površina za proizvodnju biomase", stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

U narednom periodu, u saradnji sa finskim ekspertima nastaviće se saradnja na definisanju unapređene šumarske statistike u kreiranju informacionog sistema za šume Srbije.

Radiće se i na unapređenju stanja privatnih šuma, udruživanja šumovlasnika i predstavljanje principa dobre prakse, kao i na unapređenju korišćenja resursa biomase kao pokretača razvoja bioekonomije.

U Delegaciji Finske, pored Antonea, bili su ambasador te zemlje u Srbiji Peka Orpana i finski privrednici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи