Читај ми!

Stabilna proizvodnja uglja u Kolubari

Uglja iz Kolubare prema TE u Obrenovcu ide oko 75.000 tona na dan, što je sasvim dovoljno, ističe direktor kolubarskih rudnika Milorad Grčić. Najavljuje da će do 20. aprila biti pušten u rad rotorni "bager glodar 2".

Iz najvećeg poplavljenog kolubarskog kopa "Tamnava zapadno polje" do sada je izvučeno 95 odsto vode. Svetska banaka koja finansira posao, ponovo je produžila rok za njegovo isušivanje.

Dubina vode bila je 27 metara, bio je potopljeno devet bagera. Osam je sada na suvom, a jedan je delimično u vodi. Novi rok je 26. april, a posao ispumpavanja radi preduzeće "Južna Bačka".

Direktor kolubarskih rudnika Milorad Grčić rekao je za RTS da je posao sa rudarskog aspekta završen početkom januara. Podseća da je 26. decembra počela proizvodnja na "Tamnavi zapad" i da tada nije bilo nijedne prepreke, a da ju je činila voda. "To je važno, nas ispumpavanje vode od 25. decembra nije kočilo u našim poslovima.

Kada je reč o preostalom ispumpavanju vode, Grčić kaže da se od početka januara taj posao radi duplo – "Tamnava istok" je kao neko prihvatno korito, i zbog toga posao ide dosta sporo.

Ističe da brže nije moglo i da su čak postojali saveti određenih inženjera da se radi i sporije, da bi se bolje cedile kosine i da ne bi dolšlo do odrona. Prošli smo bez odrona i dodatne štete, ističe Grčić.

"Svetska banka svakodnevno nadzire posao i ljudi su razumni, imaju želju da kolubarski rudnici budu ono što su bili pre majskih poplava", rekao je Grčić.

Mulja nema ni blizu koliko smo se plašili i nema potrebe za dodatnim poslom, kaže Grčić.

Najavljuje da će najveći jalovinski sistem u Kolubari, biti završen sredinom aprila, a da će do 20. aprila biti pušten u rad "glodar 2". To je najveći "glodar" remontovan posle poplava.

Uglja iz Kolubare prema TE u Obrenovcu ide oko 75.000 tona na dan, što je sasvim dovoljno. Međutim, plan za proizvodnju uglja za 2015. godinu je 28,3 miliona tona. "U ovom trenutku, prešli smo već šest miliona tona", rekao je Grčić.

"Moram da naglasim, energetski sistem što se tiče Kolubare je stabilan", zaključio je Grčić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се