Читај ми!

Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća

Vlada Srbije usvojila je Strategiju za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za narednih pet godina. Pomoćnica ministra pravde Katarina Jovanović kaže za RTS da je najvažnije poboljšati uslove poslovnog okruženja i obezbediti nove načine finansiranja malih i srednjih preduzetnika.

Katarina Jovanović, koja je i rukovodila izradom strategije, kaže da je strategija dala okvir za period do 2020. godine, a konkretne mere kojima će se doći do boljeg stanja preciziraće se svake godine na osnovu akcionih planova.

"Nerealno je očekivati da će u prvim godinama biti ostvaren maksimalni rezultat. U prvim godinama intenzivno će se raditi na stvaranju boljih uslova koji će kasnije doneti efekte", istakla je pomoćnica ministra privrede gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njenim rečima, strategija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća zasniva se na šest stubova, a prvi je poboljšanje poslovnog okruženja.

"Veća pažnja je na procedurama jer one nisu često prepreka, koliko je prepreka sama njihova implementacija", ističe Jovanovićeva.

Dodaje da se strategijom predviđa veća transparentnost u obavljanju administrativnih postupaka, a jedna od mera je da institucije koje pružaju usluge malim i srednjim preduzećima na svom sajtu prikažu koje je usluge pružila.

Drugi stub strategije, dodaje pomoćnica ministra privrede, jeste finansiranje.

"Mala i srednja preduzeća bila su okrenuta kreditima. Radiće se da se otklone faktori koji čine da ti krediti budu skuplji", objašnjava Jovanovićeva.

Kada je reč o novim tržištima, koja treba osvojiti, pomoćnica ministra privrede ističe da je nemogućnost povezivanja sa drugim tržištima i preduzećima najveći problem za mala i srednja preduzeća.

"Radi se na tome da se podigne spremnost malih i srednjih preduzeća da traže nova tržišta. Važno je da se pruži podrška da izađu na nova tršišta i da se povežu sa većim preduzećima", naglašava Jovanovićeva.

Rezultati primene će se, kako kaže, meriti na osnovu indikatora, odnosno kvantitativnih vrednosti koji postoje za svaki od šest stubova strategije.

Jovanovićeva dodaje da je jedna od najvažnijih stvari nije samo otvaranje novih radnih mesta, već i prevođenje u legalnu sferu onih koji rade u sivoj ekonomiji.

Mala i srednja preduzeća čine 99,8 odsto od ukupnog broja pravnih lica u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво