Читај ми!

Kirbi: Nedostaje organizovana proizvodnja voća i povrća

Ambasador SAD Majkl Kirbi smatra da i Kragujevac i Srbija imaju mnogo potencijala da poljoprivredne proizvode plasiraju na strana tržišta. Međutim, ističe da problem predstavlja nedostatak organizovane proizvodnje velikih količina voća i povrća.

Majkl Kirbi je, tokom posete Kragujevcu, rekao da uživa u kvalitetu srpskih proizvoda, prenosi Tanjug.

"Više od dve godine sam u Srbiji, i zaista uživam u vašem voću i povrću. Mislim da je paradajz izuzetno kvalitetan i ukusan, međutim, ono što vam nedostaje jeste organizovana proizvodnja velikih količina voća i povrća", rekao je Kirbi posle razgovora sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem.

Američki ambasador je sa Nikolićem razgovarao i o planovima otpuštanja u gradskoj upravi, ekonomskoj budućnosti grada, privlačenju turista i stranih investitora, kao i o automobilskoj industriji i oružju, jer, kako je naveo, SAD kupuju i automobile i oružje od fabrika u Kragujevcu.

"Kragujevac ima puno nezaposlenih, a stanje gradskog budžeta nije nimalo sjajno. Veoma sam zadovoljan što gradonačelnik duboko razmišlja o ovim temama i pokušava da pronađe načine kako da dođe do novih radnih mesta u gradu i kako da reši finansijsku situaciju, tako da bude održiva", rekao je Kirbi.

Ocenio je da su prednosti Kragujevca u privlačenju stranih investitora to što ima obrazovane kadrove, pre svega, inženjere koji imaju puno radnog iskustva.

Nikolić je novinarima rekao da je Kirbija zanimalo sve što Kragujevac i Šumadija mogu da ponude.

"Razgovarali smo o mogućnostima ulaganja u poljoprivredu i industriju. Interesuje ih kako radi 'Fijat', budući da je njihov kooperant američka kompanija 'Džonson kontrols' i verujem da će iskustvo koje ta kompanija ima u Kragujevcu biti naša najbolja preporuka", rekao je Nikolić.

Američki ambasador je u toku dana posetio i dečje odeljenje Gradske biblioteke, čiji je rad finansijski pomogla kompanija "Džonson kontrols", kao i kragujevački Univerzitet, gde je studentima Pravnog fakulteta govorio o vladavini prava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво